IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран готви съдебно дело срещу САЩ заради санкциите

Първо то ще бъде в ирански съд и по-нататък се очакват мерки i на международно ниво

14:34 | 18.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хасан Рухани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хасан Рухани. Снимка: Ройтерс

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в понеделник, че правителството ще заведе съдебно дело в страната срещу идеолозите на американските санкции срещу Техеран. Мярката на ислямската република ще бъде основа за по-нататъшни действия срещу Вашингтон в международни съдилища, съобщава Ройтерс.

В свое изказване държавният глава посочи, че ограниченията са причинили на страната множество трудности, като отслабване на валутата, което е довело до висока инфлация.

Вашингтон подновиха санкциите си, след като през май миналата година американският президент Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран от 2015 г.

Рухани посочи, че е наредил на своите министри на външните работи и правосъдието да заведат съдебно дело в Иран срещу хората в САЩ, които „проектираха и наложиха санкциите срещу Иран“. „Тези санкции са престъпление срещу човечеството“, допълни той.

Ако иранският съд отсъди срещу Вашингтон, то тогава Техеран ще заведе дело и в международен съд, посочи президентът.

„Американците имат само една цел: те искат отново да дойдат в Иран и отново да управляват страната“, посочи президентът, повтаряйки позицията на властите, че основна цел на ограниченията е свалянето на правителството и налагането на ново, по-близко до САЩ.

Санкциите разрешават търговията със стоки от първа необходимост като храна и лекарства, но ограниченията в банковия и търговския сектор могат да направят този вид продукти значително по-скъпи, както и по-трудни за набавяне.

Доналд Тръмп изведе САЩ от иранското споразумение с довода, че то не е успяло да въведе нужния контрол върху иранската ядрена програма, нито да ограничи намесата на страната в регионалните конфликти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още