IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са вкарали рекордни суми в развиващите се пазари за седмица

Инвестициите в облигации са достигнали 11,1 млрд. долара, а тези в акции - 4,3 млрд. долара

18:32 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите са вкарали рекордно високи суми в акции и облигации на държави с развиващи се пазари през последната седмица. Това съобщава Bank of America Merrill Lynch (BAML) на фона на очакванията, че новата американска парична политика може да доведе до отслабване на долара, съобщава Ройтерс.

Инвестициите в облигации са достигнали 11,1 млрд. долара – най-високата сума от май 2018 г. насам. Други 4,3 млрд. долара са отишли в акции. В същото време 400 млн. долара са били изтеглени от сектора на ценните метали, което отбелязва първия спад от девет седмици насам, показва доклад, който проследява паричните потоци от сряда до сряда.

От BAML отбелязват, че от 2 януари насам инвеститорите са закупили облигации на стойност 36 млрд. долара и са продали акции за 10 млрд. долара. При по-рисковите класове активи налице е закупуване на акции на развиващи се пазари за 16 млрд. долара и продажби за 26 млрд. долара и 7 млрд. долара на съответно американски и европейски акции.

Инвеститорите се насочиха към акциите и облигациите на развиващите се пазари през последните месеци на фона на очакванията, че Федералният резерв няма да увеличава лихвените проценти толкова бързо, колкото се предполагаше, като дори може да спре за момента затягането на политиките си.

Главният инвестиционен стратег на BAML Майкъл Хартнет посочва, че според него „най-голямата заплаха за печалбата за акция през следващите три години е ускоряването на глобалния популизъм чрез данъчно облагане, регулации и държавна намеса“.

От банката допълват, че позициите, заети от нейните частни клиенти, не показват признаци за „нерационалното изобилие“ на пазарите като това по време на „дот-ком“ балона от края на миналия век.

„От 2012 г. на всеки 100 долара, инвестирани от частни клиенти, 55 долара отиват в дълг, 35 долара в акции и 10 долара в кеш или други алтернативи“, посочват от BAML, откъдето допълват, че не се наблюдава внезапен ръст на присъствие на рискови активи в портфолиата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още