IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите яхват вълната от авиационен дълг

Най-добрите световни компании за лизинг на самолети са продали облигации, обезпечени със самолети, за около 15 млрд. долара

16:58 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Не само криптовалутите привличат горещи пари. Най-тежката криза в историята на авиацията далеч не е приключила, но инвеститорите нямат търпение да направят вложения в авиобизнеса, пише Wall Street Journal.

Най-добрите световни компании за лизинг на самолети, сред които AerCap, Air Lease Corp и Avolon, успяха да заемат от пазара на облигации около 15 млрд. долара при доходност, която варираше в диапазона 2-3%. За сравнение, през миналото лято компаниите продаваха облигации при лихва около 5%.

Преди няколко дни частната инвестиционна фирма Castlelake продаде обезпечени с активи (самолети) ценни книжа за 595 млн. долара – пазар, който беше затворен за тези компании от февруари 2020 г. По-безопасните секюритизирани ценни книжа с първокласен рейтинг предлагат доходност от 3,5%, една от най-добрите ставки досега за сектора на търговската авиация.

Средно американските корпоративни облигации с инвестиционен клас възвръщат по-малко от 2%.

Настоящата ситуация е объркваща. Пазарите трябва да жонглират с мрачното настояще - капацитетът на глобалните авиокомпании е по-малко от половината от предишната година и индустрията се сблъсква с нови ограничения пред пътуванията, а перспективата за възстановяване е неясна и се обвързва с ваксините за коронавируса. Не се очаква обаче броят на пътниците да се върне на нивата от 2019 до 2024 г.

Много авиокомпании не успяват да правят вноски, за да обслужват лизингите си, заради което се наблюдава и понижение на рейтинги. Много притежатели на облигации получават плащания от свиващите се резерви на авиобизнеса.

Пазарът на самолети обаче се отвори отново, като пусна в продажба своите най-висококачествени активи, като например дълга на големите лизингодатели, въпреки че 9 от всеки 27 самолета са засегнати от отлагане на лизинг, според рейтинговата агенция Kroll.

Показателно е, че пазарът се втурва обратно към структурираните продукти, преди изобщо да е станало ясно как кризата ще се отрази на стойността на самолетите. Решенията на инвеститорите могат да бъдат прекалено повлияни от свръхниските лихвени проценти.

Инвеститорите не трябва да забравят, че стойността на препродажбата на активите е това, което ги защитава в крайна сметка и гарантира ликвидност за авиокомпаниите и лизингодателите. В такива несигурни времена дори големите превозвачи могат да изберат фалит, за да намалят дълговете си, и да върнат част от самолетите си. Това направи чилийската LATAM Airlines миналата година.

Преразпределянето им може да се окаже трудно на фона на масивното пренасищане на пазара. Norwegian Air Shuttle наскоро се отказа от 37 модерни Boeing 787.

Търговците казват, че цените на самолетите, макар и приземени, все още са доста под оценките им и биха могли още да се понижат. Според професора от университета в Ню Йорк Дейвид Ю отражението на реалността в балансовите оценки може да отнеме между 24 и 48 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още