IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия удължава забраната за износа на Covid ваксини до края на годината

Най-големият производител на ваксини в света се фокусира върху родния си пазар заради тежката ситуация там

11:19 | 19.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индийският серумен институт - най-големият производител на ваксини в света, планира да удължи забраната за износ на коронавирусни ваксини до края на годината, предава Ройтерс.

„Продължаваме да увеличаваме производството и да даваме приоритет на Индия“, коментира Адар Поонавала, главен изпълнителен директор на института. „Надяваме се също да започнем да доставяме на Covax и други страни до края на тази година“, допълва той.

Той посочва, че изявлението му е в отговор на „интензивна дискусия“ по повод решение за износ на ваксини в началото на годината, последвано от внезапно замразяване на пратките, наложено от правителството на премиера Нарендра Моди през март, тъй като случаите на коронавирус в страната се увеличават.

По-рано главният изпълнителен директор на Института за серум заяви, че се надява да възобнови износа през юни, но само ако броят на случаите на Covid-19 в Индия започне да намалява.

Последното съобщение е тежък удар за Covax - подкрепена от СЗО глобална програма за доставка на ваксини на бедните страни, която цели да разпредели 2 млрд. ваксини тази година. Кризата в Индия обаче дерайлира програмите за ваксинация в страните, зависими от Covax.

Страйв Масийива, специален пратеник на Африканския съюз за ваксините, коментира, че е „извън кожата си от гняв“ заради индийския производител на ваксини. Той посочва, че още миналата година е предупредил Covax да не слага всичките си яйца в една кошница, както и че според него институтът не е надежден партньор.

Поонавала казва, че „никога няма да изнесем ваксини на цената на животи в Индия и оставаме ангажирани да направим всичко възможно в подкрепа на ваксинацията в страната“.

Ваксинацията в Индия се бави, а клиниките редовно съобщават за недостиг на ваксини срещу коронавирус.

Във вторник страната отчете рекордните 4 329 смъртни случая от Covid-19 и 263 533 нови случаи на заразени. Официалният брой на починалите заради вируса е 278 719. Реалният е много по-висок, тъй като вирусът се разпростира в селските райони, където тестването е слабо.

Въпреки че е дом на няколко фармацевтични компании, които имат опит в мащабното производство на ваксини, Индия не успя да увеличи производствения капацитет.

През януари Моди провъзгласи, че Индия е готова да „спаси човечеството“ с ваксините си и след като е овладяла пандемията, започва износ, за да подсили дипломатическите си пълномощия.

По времето, когато случаите на коронавирус и смъртните случаи нарастваха през април, само около 2 процента от населението на Индия бяха напълно ваксинирани с две дози ваксина.

Правителството на Обединеното кралство междувременно заяви, че решението няма да окаже влияние върху разпространението на ваксините в страната. „Осигурихме ранен достъп до 517 млн. дози и ще постигнем целта си да предложим на всеки възрастен във Великобритания ваксина срещу Covid-19 до края на юли“, допълва се в изявлението.

Обединеното кралство беше един от най-големите донори на Covax, като осигури 548 млн. британски лири за подпомагане на разпределението на 1,3 млрд. дози ваксини срещу коронавирус сред 92 развиващи се страни тази година, подчертава говорител на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още