IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да продължи силните си икономически връзки със САЩ

Въпреки решението на Вашингтон да прекрати преференциалното търговско отношение към страната, тя остава добре настроена

12:58 | 01.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийското правителство заяви, че ще продължи да се стреми да гради силни икономически връзки със САЩ въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да прекрати преференциалното търговско отношение към Индия от 5 юни, предава Ройтерс.

В рамките на относително слабия си отговор към обявеното от Вашингтон в петък, индиското правителство заяви, че е “жалко”, че опитите ѝ за отговор на значителните искания на САЩ не са били приети.

“Индия, както Съединените щати и други страни, винаги ще поддържа националните си интереси по тези въпроси”, гласи правителственото изявление, обявено от  Министерството на търговията на Индия.

Привилегиите попадат в обхвата на Общата система за преференции (GSP), която позволява преференциален безмитен внос на стоки до 5,6 млрд. долара годишно в САЩ от Индия. Последната е най-големият бенефициент по тази програма.

Индийското правителство заяви, че страната разглежда въпроса като част от продължаващите си икономически отношения със САЩ и “ще продължи да надгражда силните си връзки със САЩ, както икономически, така и между хората”.

“Уверени сме, че двете страни ще продължат да работят интензивно заедно за по-нататъшното разрастване на тези връзки по изгоден за всички начин”, гласи още изявлението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още