IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките от Г20 няма да постигнат приетата цел за допълнителен растеж

Финансовите министри на ЕС призоваха да се анализат внимателно причините за този провал

18:02 | 08.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) признаха в събота, че 20-те най-големи икономики в света (Г20) няма да успеят да постигнат целта си за генериране на допълнителен икономически растеж чрез реформи до 2018 г. и призоваха да се проучат причините за провала, съобщава Ройтерс.

Икономиките на Г20 се договориха през 2014 г. да засилят растежа в страните си с поне още 2% през следващите пет години чрез реформи, добавяйки над 2 трлн. долара в глобалната икономика и създавайки милиони работни места.

„Изглежда вероятно да не постигнем нашата амбиция за растеж с 2% до 5% до 2018 г.“, се казва в документ, одобрен от финансовите министри на ЕС за срещата на следващите финансови лидери на Г20, която ще се проведе на 20-21 април във Вашингтон.

„Трябва да направим подходящ анализ на нашата цел 2 до 5 процента и да изградим споделена оценка и разбиране за това защо не сме я постигнали изцяло“, се казва в документа, получен от Ройтерс.

„Затова е жизненоважно да ускорим прилагането на структурни реформи и на инвестиции в производителната инфраструктура“, пише още в документа.

Делегациите от ЕС на срещата на Г20 във Вашингтон ще повторят още веднъж, че Г20 „трябва да избягва всички форми на протекционизъм, да подкрепят Парижкото споразумение върху климатичните промени, работата по зелените финанси и многостранния подход върху данъчните и финансовите регулации“, се казва в документа.

Декларацията, макар и със стандартен текст при предишните срещи на Г20, се превърна в проблем, откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ.

На среща в германския град Баден Баден през март финансовите министри пропуснаха обещанието да поддържат глобалната търговия свободна и открита, засилвайки все по-протекционистки настроените САЩ.

Прекъсвайки дългата десетилетия традиция да потвърждават свободната търговия, страните от Г20 само отбелязаха търговията в комюникето си, ясно поражение за страната домакин Германия, която се бори с опитите на новата администрация на САЩ да се откаже от предишни ангажименти.

Финансовите министри в Г20 премахнаха от изявлението си и обещанието да финансират борбата срещу климатичните промени – очакван резултат, след като Тръмп нарече глобалното затопляне „измама“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още