IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще предложи на Русия да се откажат от взаимни претенции към южните Курили

Споразумението може да бъде подписано едновременно с мирния договор между двете страни, съобщи в. Yomiuri

12:48 | 08.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

В процеса на преговори за мирен договор с Русия, Япония възнамерява да предложи двете страни да се откажат от взаимни права и от търсенето на компенсации, свързани с южните Курилски острови.

Това съобщи вестникът Yomiuri, цитиран от ТАСС.

Според източници на изданието съответният документ може да бъде подписан едновременно с мирния договор между двете страни. Допълнителното споразумение се очаква да помогне за финализирането на следвоенните процеси и за укрепване на двустранните отношения. Клаузата за отказ на взаимни искове също ще бъде включена в Съвместната съветско-японска декларация от 1956 г.

Investor.bg припомня, че Курилските острови, наричани "Южни Курилски острови" от Русия и "Северни Територии" от Япония, островите Итуруп (Еторофу на японски), Кунашир (Кунашири), Шикотан и Хабомаи сега са част от руския регион Сахалин. Според Япония обаче те влизат в състава на префектура Хокайдо, "окупирани са незаконно от Русия", и пречат на подписването на мирен договор между двете страни.

Досега японското правителство отстояваше позицията, че южните Курилски острови, които в Япония се наричат “северни територии", "са под окупация" след войната, и следователно имат правото на компенсация от Москва в полза на държавата.

Според източници на японското издание подобни претенции могат да усложнят трудните преговори за мирен договор между Москва и Токио.

Въпреки това, японското правителство е склонно да изплати обезщетение от държавната хазна на бивши жители на островите, които са загубили правата си върху притежание на земя, като не ги търси от Русия. В момента те наброяват около 6 хиляди човека. В същото време от японската страна смятат, че почти няма реципрочни претенции от руската страна за Курилските острови.

На 14 ноември миналата година в Сингапур руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе се съгласиха да ускорят руско-японските преговори за сключване на мирен договор въз основа на Съвместната декларация от 19 октомври 1956 г. С нея се сложи край на положението на война между двете държави и се възстановиха дипломатическите и консулските отношения.

В деветата статия на декларацията съветското правителство се съгласи да прехвърли на Япония остров Шикотан и няколко малки необитаеми острови от Малката курилска верига, при условие че действителното им прехвърляне под контрола на Токио ще бъде направено след сключването на мирен договор. Декларацията беше ратифицирана от парламентите на двете държави на 8 декември 1956 г.

В отговор на сключения през 1960 г. японо-американски договор за сигурност  СССР анулира задължението си за прехвърляне на островите. Меморандумът на съветското правителство от 27 януари 1960 г. гласи, че тези острови ще бъдат прехвърлени в Япония само при условие, че всички чужди войски бъдат изтеглени от нейната територия.

Очаква се Шиндзо Абе да посети Русия през втората половина на януари, а преди това на 14 януари японският външен министър Таро Коно ще пристигне в Москва.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 5 години
успех в преговорите с руския окупатор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още