IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрени инспектори на ООН проверяват Иран заради урановите центрофуги

Генералният директор на МААЕ към ООН Корнел Феруца ще се срещне днес с високопоставени представители на Техеран

09:30 | 08.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Международната агенция за атомна енергия (ядреният регулатор на ООН) заяви, че разполага с инспектори на терена в Иран и те ще могат да проучат информацията, че Техеран е започнал да впръсква уранов газ в модерни центрофуги в нарушение на ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., предаде Асошиейтед прес. 

МААЕ уточни, че знае за съобщенията, "свързани с изследователската и развойната дейност по отношение на иранските центрофуги".

Базираната във Виена международна организация добави, че "инспекторите на агенцията са на терена в Иран и ще докладват в централата на МААЕ за всякакви дейности в тази връзка".

Междувременно и.д. генералният директор на МААЕ Корнел Феруца замина вчера за Иран.

Според агенцията му днес той ще се срещне с високопоставени представители в Техеран като част от "продължаващото взаимодействие" във връзка с мониторинга на МААЕ по силата на ядреното споразумение. Утре МААЕ се събира на заседание във Виена.

На пресконференция в Техеран, предавана по телевизията, говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди заяви, че страната му вече може да обогатява уран дори над 20 процента в нарушение на споразумението. Според експерти 20 процента е само на малка техническа крачка от 90-процентно обогатяване, каквото е необходимо за ядрено оръжие.

Според говорителя вече действат 20 центрофуги тип IR4. Той добави, че Иран е в състояние да произведе и още по-модерни центрофуги, но засега нямало нужда от това.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още