IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция сядат на масата за преговори за първи път от пет години

Дипломати от двете страни ще се срещнат в Истанбул на 25 януари, за да започнат „проучвателни преговори“ заради споровете за въглеводородите в морето

14:55 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турция и Гърция ще преговарят, за да се опитат да преодолеят различията си по морските граници и морските енергийни ресурси за първи път от 2016 г. насам, предава Bloomberg.

Дипломати от двете страни ще се срещнат в Истанбул на 25 януари, за да започнат „проучвателни преговори“, съобщават от гръцкото и турското външно министерство.

Гръцките официални лица отхвърлят обаче разширяването на обхвата на преговорите с други дългогодишни спорове с Турция.

Съобщението се случва само седмици, след като Европейският съюз (ЕС) се ангажира да засили санкциите на турските служители, свързани с проучванията на страната в спорните води на Източното Средиземноморие. Кипър, Гърция и Франция предложиха списък с потенциални нови цели.

„Вярвам, че проучвателните преговори с Гърция ще бъдат предвестник на нова ера“, коментира президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пред посланици на страните членки на ЕС във вторник в Анкара. Той обаче призовава Атина „да избягва да подклажда напрежение” в Източното Средиземноморие.

Анкара и Атина са в конфликт заради противоречиви интерпретации на морските граници. Двете страни се конкурират за суверенитет над водите, богати на запаси от въглеводороди, като претенциите им стигнаха до военно противопоставяне през 2020 г.

Друг проблем в отношенията между двете страни е продължаващият контрол на Турция над Северен Кипър, който Анкара превзе през 1974 г. след опита за преврат, при който военна хунта в Атина се опита да обедини острова с Гърция.

Кипър и Гърция твърдят, че морските претенции на Турция накърняват техния суверенитет. Двете страни многократно настояват ЕС да наложи обширни икономически санкции на Турция заради проучванията. Досега обаче исканията им не спечелиха необходимата единодушна подкрепа на държавите членки на ЕС, много от които се страхуват от ескалация на напрежението, която би прекъснала връзките на блока с Анкара.

През последните месеци Ердоган смекчи своята предимно конфронтационна реторика към 27-членния блок, като заяви, че страната му иска нова глава в отношенията си с ЕС. Неговото правителство също така нареди на кораб за сондажи да ограничи работата си до район, далеч от гръцките острови, до 15 юни, след като операциите му разгневиха Гърция и разтревожиха местните жители.

Във вторник Ердоган призова ЕС да изпълни обещанията си към Турция, включително актуализиране на митническия съюз и смекчаване на визовите изисквания за турските граждани. Той също така призова блока да актуализира сделката от 2016 г., с която Турция ограничи мигрантския поток към Европа в замяна на финансова помощ.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано във вторник, обръщайки се към посланиците на ЕС, че той и гръцкият външен министър Николаос Дендиас са се договорили да се срещнат след проучвателните преговори в Истанбул.

В следващите седмици се очаква напрежението да се засили. Висш дипломат в Брюксел коментира, че Кипър, Гърция и Франция са представили тази седмица съвместно списък с други турски служители, които биха искали да бъдат санкционирани заради турските сондажни операции край бреговете на Кипър. До момента черният списък включва само двама души и няма материални последици за турската икономика.

Представителите на ЕС ще започнат да обсъждат предложените допълнителни списъци следващата седмица, но не е ясно дали натискът ще доведе до резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още