IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите на ЕС са държали най-малко 1,6 трлн. долара в офшорни зони през 2016 г.

На глобално ниво 7,8 трлн. долара са държани в офшорни зони през разглежданата година

20:00 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данъкоплатците на Европейския съюз (ЕС) държат активи на стойност най-малко 1,6 трлн. долара в офшорни зони през 2016 г., което е равно на близо 10% от брутния вътрешен продукт на блока, посочват от Европейската комисия (ЕК) в петък, като оценява загубите за данъчните приходи на около 50 млрд. долара годишно.

В доклад ЕК заяви, че данъкоплатците на средиземноморските острови Кипър и Малта, които принадлежат към валутната зона на еврото, държат около 50% от богатството си в чужбина, най-високото ниво в блока, срещу 12% от хората във Франция, 10% в Германия и близо 9% във Великобритания, съобщава Ройтерс. 

Офшорните холдинги, макар и в много случаи напълно легални, биха могли да помогнат на данъкоплатците да скрият облагаемите пари и да намалят сметките си, ако депозират спестяванията си в юрисдикции с ниски данъци.

Богатството, държано в чужбина от граждани на ЕС, се понижи по време на световната финансова криза и финансовата криза на ЕС в периода 2007-2010 г., но отново се повиши след това, показват данните на ЕС, въпреки декларираната борба срещу укриването на данъци и глобалното противодействие на международните укривания на данъци,стартирани през 2009 г.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че резултатите от това ограничаване са видими при лекия спад на богатството, държано в чужбина между 2015 и 2016 г.

Сред мерките, приети през последните години за справяне с укриването на данъци, е създаването на черен списък на ЕС с данъчни убежища.

Критериите за дефиниране на данъчните измамници обаче са определени в толкова общи условия, че в момента списъкът включва само девет малки юрисдикции, предимно тихоокеански острови, които нямат финансова връзка с ЕС.

В доклада, изготвен от служители и експерти на ЕК, се казва, че данъкоплатците от ЕС контролират 44% от общото богатство, държано в световен мащаб в офшорни компании през 2006 г.

Офшорните структури водят до загуби по отношение на данъчните приходи от 50 млрд. долара годишно между 2001 и 2016 г. за 28-те държави от ЕС. На глобално равнище ЕК изчислява, че 7,8 трлн. долара са държани в офшорни зони през 2016 г.

През тази година богатството на жителите на САЩ, което  е ситуирано в офшорни компании, достига 5% от американския БВП, докато китайските данъкоплатци са канализирали в чужбина повече от 15% от китайския БВП, най-вероятно в Хонконг, посочва проучването.

В доклада се подчертава още, че богатството, държано в офшорни компании, вероятно е по-високо, отколкото показат оценките, тъй като те не включват застрахователните договори, недвижимите имоти и парите в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още