IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои държави вярват най-много в капитализма

В Китай, Индия и Южна Корея делът на поддръжниците на свободния пазар е по-голям от този в САЩ, сочи проучване

13:20 | 14.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Кои държави вярват най-много в капитализма

САЩ може и да са типичният пример за капитализъм, но жителите на Китай, Индия и Виетнам вярват повече в свободния пазар, отколкото американците, пише CNN.

За това говори проучването на американския мозъчен тръст Pew Research Center сред жителите на 44 държави, проведено тази пролет. Зададеният въпрос на анкетираните е следният: "Съгласни ли сте със следното твърдение: Повечето хора живеят по-добре в условията на свободна пазарна икономика, въпреки че някои са богати, а други бедни“.

Общо две трети от отговорилите се съгласяват, изразявайки подкрепата си за капитализма. По интересни обаче са резултатите на национално ниво. В САЩ 70% се съгласяват, че свободният пазар е най-подходящият икономически модел. Резултатите на американците обаче изостават от тези в Южна Корея (78%), Китай (76%), Индия (72%).

Високо над всички обаче остава Виетнам, където цели 95% се обявяват в полза на капитализма.

Резултатите са изненадващи, поне що се отнася до Китай, имайки предвид, че изключителният темп на икономически растеж от над 7% годишно през последното десетилетие бе постигнат при управлението на комунистическата партия.

Проучването на Pew на нагласите по света показва, че хората в развиващите се държави като цяло са по-оптимистично настроени за икономиката и бъдещето, отколкото жителите на развитите страни, като някои части от Европа се оказват особено песимистични.

Около половината от населението на Гърция и Испания вече не намират свободния пазар за икономически идеал. Най-големите скептици сред 44-те държави, обект на проучването, обаче са в Аржентина. Едва една трета от анкетираните там се съгласяват с гореизказаното твърдение, че системата на свободния пазар е най-добрата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Някои хора на това му викат "свободен пазар". Ще съм благодарен ако получа поне частично обяснение защо правят това? Засега единственото смислено обяснение на подобно поведение (поддържане на мита и убеждението за "свободен пазар"), намирам в психологията и по-точно в понятието "когнитивен дисонанс":"...развитието на директните продажби бе спряно от лимит за количествата мляко и други продукти, които може да се продават директно. Това обезсмисли купуването на скъпи съоръжения като млекоматите. Така в цялата страна в момента работят не повече от десетина млекомата. Според фермерите наредбата е била направена в този вид, за да не бъде отнет пазарен дял от големите преработвателни предприятия."http://***.investor.bg/news/article/171297/332/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Че е бил закрит съм съгласен (и моите наблюдения са сходни), защо обаче сочиш 1492-а? Ако го свързваш с Колумб, каква е по-точно тезата ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 9 години
Свободният,или по-точно,пазарът стъпил на основата-Качествена и конкурентно способна икономика-е бил закрит през 1492г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
А дали има платен *** (тук, другаде ?) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
kane
преди 9 години
Само *** могат да вярват в "свободния пазар"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още