IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои държави в Европа забраниха ваксината на AstraZeneca

В петък България стана поредната страна, прекратила използването на препарата

15:29 | 12.03.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Проблемът на Европа с ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca се задълбочава все повече, като вече най-малко 10 държави прекратиха прилагането на препарата заради притеснения за неговата безопасност, по-голямата част от които на Стария континент. Въпреки това според държави като Германия и Франция подобни тревоги са неоснователни.

Австрия бе една от първите страни, които повдигнаха въпроса миналия уикенд, с решението си да прекратят ваксинациите с медикамента заради съобщения за случаи на болни и дори починали. Мярката бързо бе последвана от Дания, Италия и Норвегия, където бяха регистрирани случаи на образувани кръвни съсиреци при пациенти, изискващи по-подробно анализиране.

За момента Тайланд е единствената държава извън Европа, която е спряла да прилага ваксината.

Прекратяването на ваксинациите заплашва да забави още повече изоставащата Европа, която продължава да е зад страни като САЩ и Великобритания. За забавянето помогна и спорът на Брюксел с AstraZeneca, като ЕК обвинява фармацевтичната компания, че не е изпълнила ангажимента си за доставки на договорени вече дози. Допълнителен фактор е и неяснотата около първоначалните възрастови ограничения при поставяне на ваксината.

За момента Франция и Германия са по-скоро на страната на AstraZeneca.

Германският институт, който следи за безопасността на ваксините, заяви в изявление, че има 11 случая на образувани кръвни съсиреци и четири смъртни случая от около 1,2 млн. души, които са получили ваксината в страната. Засега няма данни, че усложненията са били причинени от ваксината, като от института повториха становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че ползите са повече от рисковете.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви в петък, че приема „много сериозно“ притесненията за безопасността на медикамента, но също така подчерта и становищата на германския институт и ЕМА.

„Съжалявам, че някои страни от ЕС спряха ваксинирането с AstraZeneca“, каза Шпан по време на пресконференция в Берлин, цитиран от Bloomberg. „Повечето от тях не са последвали съветите на съответните власти и на експертите“, допълни той.

В петък България стана поредната страна, прекратила използването на ваксината на AstraZeneca.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Той напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19. Заповедта за това е издадена в петък от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Не съм против Спутника, но и той не е по- различен от Астрата . Ето ви и пример от русия: " Прочитал, но насколько я понял, они обнаружили 30 тромбозов на 5 миллионов вакцинированных и дали понять, что это статистически несущественно.У моего родственника 86 лет в Москве случился тромбоз через неделю после Спутника."И още : " Я, разумеется, не списываю это на Спутник.Но в больнице ему строго запретили вторую дозу."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Те хората умират и от мРНА също - по около 1 на 100 000 ваксинираниСамо дето от кивид все още умират 1 на 50 заразени,Следователно ваксината е 20 000 пъти по безопасна от Ковид инфекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
CDC: 1,524 DEAD 31,079 Injured Following Experimental COVID mRNA Vaccineshttps://healthimpactnews.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
The Fine Print: UK Government Finally Admits PCR Test Generates False Positiveshttps://21stcenturywire.com/2021/03/10/the-fine-print-uk-government-finally-admits-pcr-tests-give-false-positives/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 3 години
Луд умора няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Луд умора няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Medical examiner says Kassidi Kurills death likely wasnt caused by Moderna vaccinehttps://nypost.com/2021/03/12/medical-examiner-kassidi-kurills-death-likely-wasnt-caused-by-vaccine/--------------------------------------и таз поумряла леко от модерната, еееми страничен ефект да го еаа ко да се прай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 3 години
хЕвропейски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
"Българският модел"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още