IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: А ако бяхте инвестирали 1000 долара в тези фирми преди 10 г.?

Онлайн изданието HowMuch.net представя развитието на 15 компании през последните 10 години - и колко пари бихте спечелили, ако сте инвестирали в тях

22:10 | 21.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представете си, че сте имали 15 хил. долара, които да инвестирате по равно в 15 различни компании преди Голямата рецесия. След това настъпва кризата, но все пак устоявате да задържите инвестициите си, вместо да продадете всичко. Колко щяхте да спечелите днес?

Онлайн изданието HowMuch.net се опитва да даде отговор именно на този въпрос с днешната си визуализация. Изданието избира 15 компании и с еднакъв по размер син кръг изобразява първоначалната инвестиция от 1000 долара за всяка една от тях. В същото време розовият кръг изобразява общата стойност на инвестицията днес. Колкото по-голям е розовият кръг, толкова по-голяма стойност има инвестицията. Ако той е по-малък от синия обаче, очевидно сте изгубили пари.

Изданието подчертава, че за визуализацията се прави едно важно допускане – инвеститорът е прибрал всички дивиденти, изплатени в кеш, и не е инвестирал обратно средствата в компанията, купувайки още акции. Това означава, че са плащани и данъците по запазените дивиденти.

Графиката обаче все пак  предоставя бърз поглед върху развитието на американската икономика през последните няколко години. На първо място, лесно могат да се видят кои компании са победителите и губещите и в резултат да се направи извод за значителните промени в икономиката.

Netflix очевидно изпъква. 1000 долара инвестирани пред 10 години биха били зашеметяващите 51 966 долара днес, което прави компанията безапелационен лидер в класацията. Netflix направи голям залог, решавайки, че може да създава сама съдържание и в същия момент да бъде рентабилна. Това не изглеждаше никак сигурно през 2007 г., а и тепърва трябва да видим как компанията ще се конкурира с разпространението на други стрийминг услуги.

В същото време предишно добро представяне на акциите на дадена компания не гарантира подобни резултати и в бъдеще. Подобен пример е General Electrics, която е на последно място. 1000 долара, инвестирани преди 10 години, ще са намалели наполовина и ще бъдат едва 490 долара днес. GE има дълга история и в момента преминава през значителни структурни промени. Новият главен изпълнителен директор на компанията наскоро обяви най-дълбокото намаляване на дивидента от 2009 г.

Разглеждането на отделните акции е добър показател за състоянието на икономиката като цяло. Цените изглеждат доста високи в момента. Всъщност повечето компании в графиката записват значителни ръстове през последните години. Инвестирането дори в най-слабо представилите се – например Microsoft, FedEx и Walmart – все пак би удвоило вложените пари. А инвеститорите, фокусирани върху дългосрочно поскъпване на капитала, със сигурност биха се радвали на подобни резултати.

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 30 rate down comment 0
popo323
преди 6 години
А някой няма ли да направи подобен анализ на дружествата влизащи в СОФИКС през 2007 год ? Сега 10 години по късно какво е станало с тях , каква ще ви е печалбата ! Кое колко е "поскъпнало" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
То нали знаеш, някой път бързата работа, срам за майстора ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 6 години
Инстинския лидер за последните 10 години е биткойн, а не Нетфликс. Ако тези 1000 $ би бяхте инвестирали в биткойн, а не в Нетфликс акции сегаа щеше да имате около 0.5 МИЛИОНА $, а не 51 966 $. Биткойн е най-печелившото IPO в историята и достигна пазарна капитализация от 100 млрд. $ 10 пъти по-пъти по-бързо от apple и 3 пъти по-бързо от google.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още