IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг ще достигне 200 трлн. долара до края на годината

И все пак не се очаква скоро да има сериозна дългова криза

21:58 | 04.12.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em>&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@paramir?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Ehud Neuhaus</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/debt?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></p>

Снимка:  Ehud Neuhaus on Unsplash

Глобалният дълг ще достигне 200 трлн. долара, или 265% от годишната икономическа продукция в света, до края на годината, прогнозира S&P Global, като не очаква скоро да има сериозна дългова криза, пише Ройтерс.

Световният дълг е нараснал с 14 пункта като дял от световния БВП в резултат както на силния икономически спад, причинен от коронавирусната пандемия, така и от допълнителните заеми, към които правителствата, фирмите и домакинствата трябва да прибягват.

„Съотношението на глобалния дълг към БВП нараства в продължение на много години, като пандемията просто изостри възхода “, се казва в доклада на S&P.

И все пак, въпреки големия скок и очакваната вълна от неизпълнения на задълженията през следващата година, фирмата не очаква голяма криза на този етап.

„Прогнозираният скок от 14% на глобалния дълг към БВП през 2020 г. е малко вероятно да причини краткосрочна дългова криза, при условие че икономиките се възстановят, ваксините са пуснати на пазара, лихвените проценти остават много ниски и кредитното поведение е умерено“, се казва в доклада .

Когато световната икономика се изправи на крака след пандемията, съотношението на глобалния дълг към БВП трябва да се успокои до 256% от БВП до 2023 г.“, посочва S&P.

„Очакваме ръстът на дълга на корпорациите, правителствата и домакинствата да се свие, както обикновено се случва след рецесиите“,прогнозира агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Браво, браво! Това вече е коректно всякак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Ей значи... миг невнимание със снимката, после цяла вечер страдание.. Ами сменена е, не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Бойче, абе що не провъзгласите в ЕС една независимаангло-саксонска република ????Кърваво писмо, инфлация, глобален колосален дълг и на снимката - евро?!?По-истински и неподло щеше да е долар или британска лира.Ако не вярваш сега, стой та гледай догодина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още