IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия спира финансиране за 35 млн. евро за Бразилия заради обезлесяването на Амазония

Спирането на финансирането обаче не засяга Фонда за Амазония, на който Берлин е ключов дарител

09:00 | 12.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия взе решение да прекрати финансиране на стойност 35 милиона евро за Бразилия, свързано с проекти за опазване на горите в Амазония, заради нарастващото обезлесяване, предава БТА.

Решението отразява „силната тревога заради увеличаващото се обезлесяване в бразилска Амазония", заяви германското посолство в Бразилия пред бразилския в. „Фоля де Сао Пауло“.

Дипломатическото представителство каза, че спирането на финансирането не засяга Фонда за Амазония, на който Германия е ключов дарител.

Според в. „Глобо“ решението се отнася единствено до средства, предназначени за нови проекти, финансирани от министерството на околната среда.

По данни на бразилската агенция за космически изследвания обезлесяването на дъждовните гори в Бразилия рязко се е увеличило на 67 процента през първите седем месеца на тази година. Правителството обаче твърди, че данните са ненадеждни и подвеждащи.

Крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро, избран миналата година, отдавна е скептичен към екологичните въпроси и многократно е казвал, че Амазония е ресурс, който принадлежи на Бразилия и който бразилците би трябвало да преценят как да управляват.

Попитан за решението на Германия за спиране на финансирането, Болсонаро отговори пред журналисти: „Бразилия няма нужда от това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още