IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Франция и Италия "втърдяват" тона заради конфликта в Либия

Заплашват със санкции държави, които нарушават оръжейното ембарго на Организацията на обединените нации

09:48 | 19.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Германия, Франция и Италия заплашват със санкции държави, които нарушават оръжейното ембарго на Организацията на обединените нации (ООН) за Либия, пише Der Spiegel.

"Готови сме да обмислим налагането на санкции, ако нарушенията на ембаргото по море, суша и въздух продължат", се посочва в съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и италианския премиер Джузепе Конте. 

В декларацията не са посочени конкретни държави, които биха могли да попаднат под обхвата на санкциите. Въпреки това Франция отдавна обвинява Турция в нарушаване на оръжейното ембарго на ЕС чрез доставки на войските на либийското правителство на националното единство.

Турция, от друга страна, обвинява страни като Обединените арабски емирства в нарушаване на оръжейното ембарго чрез доставки на оръжие на правителствения опонент генерал Халифа Хафтар. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро дори заяви, че и Франция изпраща оръжие на Хафтар.

Гражданската война в богата на петрол Либия бушува след падането на дългогодишния ръководител Муамар ал Кадафи през 2011 г. Правителствените войски се подкрепят от Турция, Хафтар бива подкрепян от Египет, Обединените арабски емирства и Русия. Всички опити за посредничество в конфликта досега са били неуспешни, включително по време на конференцията в Берлин за постигане на мир в Либия.

В своето изявление сега Германия, Франция и Италия "втърдяват" тона си. "Ние сме обединени от сериозната загриженост за нарастващото военно напрежение в страната и увеличения риск от ескалация в региона", се казва в текста, публикуван в края на специалната среща на върха на ЕС. 

Всички либийски партии, както и техните чуждестранни поддръжници, са призовани незабавно да спрат военните действия и въоръжаване в страната. Освен това се апелира всички чуждестранни участници „да прекратят нарастващата си намеса и да се съобразят изцяло с оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН“.

Меркел, Макрон и Конте изискват бързо да бъде назначен нов специален представител на генералния секретар на ООН. В допълнение към това петролната блокада трябва да бъде премахната и да се гарантира "справедливо и прозрачно разпределение" на приходите от петрол в полза на всички либийци.

Решението на конфликта е особено важно за ЕС, тъй като хаотичните условия в страната благоприятстват дейността на престъпните групи за трафик на хора, които разпределят мигранти през Средиземноморието в Европа.

През пролетта ЕС започна операция "Irini" за контрол на оръжейното ембарго. Основната цел на военната операция е да стабилизира Либия и да подкрепи политическия мирен процес, ръководен от ООН. Освен контрабандата на оръжие се посочва, че трябва да се преустанови незаконната контрабанда на нефт. В допълнение либийската брегова охрана и военноморските сили ще продължат да бъдат обучавани, за да помогнат за разбиването на бизнес модела на мрежите за трафик и контрабанда на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още