IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Необходими са допълнителни действия, за да се гарантира глобалният растеж

МВФ проучва още инструменти за предоставяне на финансиране на най-бедните страни, засегнати тежко от пандемията, заяви Кристалина Георгиева

16:05 | 19.07.20 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Висшите финансови представители на 20-те най-големи икономики в света, известни като групата Г-20, обещаха през уикенда да продължават да използват "всички налични инструменти на финансовата политиката“ за борба с пандемията от коронавирус и да си сътрудничат за укрепване на световната икономика, предупреждавайки същевременно, че глобалните перспективи остават много несигурни.

В комюнике, публикувано след виртуална среща в събота, министрите на финансите и шефове на централни банки от групата Г-20 заявиха, че глобалната икономика ще се възстанови, тъй като отделните икономики постепенно се отварят отново, но са необходими допълнителни действия, за да се гарантира растежа.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 вчера започнаха виртуална среща за възстановяването на световната икономика, засегната тежко от коронавируса, на фона на призиви за облекчаване на дълговете на най-бедните страни. 

През април страните от Г-20 обявиха едногодишен мораториум върху дълга на най-бедните страни, но мярката беше окачествена като недостатъчна от неправителствени организации, предава БНР.

"Ние сме решени да продължим да използваме всички налични инструменти на политиката, за да защитим живота, работните места и доходите на хората, да подкрепим глобалното икономическо възстановяване и да подобрим устойчивостта на финансовата система, като същевременно се предпазваме от рисковете за нов икономически спад", се посочва в изявлението на Г-20 след края на срещата, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че от Covid-19 са заразени над 14,14 милиона души по света, като близо 600 хиляди вече загубиха живота си. Въведените през последните месеци строги карантинни мерки и блокади, целящи спиране на разпространението на болестта, доведе до големи разрушителни ефекти върху в световната икономика, засягайки най-силно най-бедните държави.

Финансовите представители на Г-20 заявиха, че 42 от 73-те най-бедни страни в света са поискали замразяване на официалните двустранни плащания по техните дългове до края на годината, като сумата на разсрочени плащания възлиза на 5,3 милиарда долара.

Визирайки опасенията на Световната банка, че Китай, който е член на Г-20 и най-големият кредитор на развиващите се страни, не участва пълноценно, световните висши финансови представители призоваха всички официални двустранни кредитори да изпълняват изцяло и прозрачно инициативата за суспендиране на обслужването на дълга на най-бедните държави.

Те също така "насърчиха силно" частните кредитори да участват при сравними условия в тази инициатива и заявиха, че ще обмислят през втората половина на 2020 г. удължаване на дълговото облекчение. Частните кредитори не са получили официални искания от държавите за спиране на обслужването на дълга по инициатива на Г-20, съобщи по -рано тази седмица Институтът за международни финанси (IIF).

Финансовите лидери на Г-20 също така потвърдиха своя ангажимент за разрешаване на различията във връзка с начисляването на данъци върху цифровите услуги и постигане през тази година на всеобхватно решение, основано на консенсус.

Те заявиха, че очакват да видят предложения за международна данъчна реформа до месец октомври, когато проведат следващата си среща.

В послание към финансовите министри на Г-20 директорът на МВФ Кристалина Георгиева подчерта, че пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството.

Международният валутен фонд (МВФ) проучва допълнителни инструменти за предоставяне на финансиране на най-бедните страни в света и други засегнати тежко от коронавирусната пандемия, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. Тя призова финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 да обмислят удължаването на мораториума върху дълга на най-бедните страни и след края на годината, както и да работят за по-голямо участие на частния сектор.

Предвид тежестта на кризата и съществуващите още преди нея високи дългове трябва да се помисли за по-всеобхватни дългови облекчения за много страни, добави Георгиева, която участва във виртуалната среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20, председателствана от Саудитска Арабия и посветена на възстановяването на световната икономика.

"Трябва да се обединим, за да помогнем на най-бедните и най-уязвими икономики, особено тези, които се борят с големи дългове и зависят от силно засегнати сектори на икономиката", подчерта тя, цитирана от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
или с други думи "слаб мач" на корона"вируса" до тоя момент ... трябваше да има опашка от паникьосани правителства по стълбите на МВФ , готови да целуват ръка , па и всичко друго , та Сталинка да им отпусне животоспасяващия заем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още