IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех гигантите Stripe и Klarna обединяват усилия, докато конкуренцията расте

Две от най-големите частни финтех компании в света ще предлагат заедно услугата "купи сега, плати после"

16:28 | 26.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Stripe и Klarna – две от най-големите частни финтех компании в света, обединяват усилия. Stripe съобщи във вторник, че е договорила стратегическо партньорство с Klarna, за да предлага метода на шведската компания за плащане „купи сега, плати после“ на търговците си, предава CNBC.

Заедно със Stripe ще бъдем истински партньор в растежа за нашите търговци на дребно от всякакъв размер, позволявайки им да увеличат максимално предприемаческия си успех чрез нашите общи усилия“, заяви главният технологичен директор на Klarna Коон Коппен.

Stripe, която помага на бизнесите да приемат плащания онлайн, заяви, че сътрудничеството ще улесни търговците на дребно да добавят Klarna като възможност за плащане на сайтовете си. Klarna обикновено си партнира с магазини директно, за да внедри бутона си за плащане. Ходът може да даде на компанията много по-широк достъп до клиенти.

Основана през 2005 г., Klarna се превърна в едно от най-големите имена в европейския финтех сектор благодарение на огромния ръст на търсенето на услугата „купи сега, плати после“, която позволява на потребителите да разпределят разходите за покупките си в рамките на период с безлихвени вноски.

Klarna изкарва пари от сделки с търговци на дребно, които плащат на компанията малък дял от всяка трансакция, преминала през платформата. Stripe заяви, че първоначалните резултати показват, че търговците отчитат средно 27-процентов ръст на продажбите след интегрирането на Klarna, а средната стойност на поръчките е нараснала с 41%.

Критиците обвиняват компаниите с услуга „купи сега, плати после“, че насърчават потребителите – особено по-младите – да харчат повече, отколкото могат да си позволят. Във Великобритания правителството отправи предложения за регулации на индустрията, за да се защитят потребителите от потенциални вреди.

Британското министерство на финансите миналата седмица реши да стартира консултации, приканвайки за мнения по регулациите.

Сделката на Stripe с Klarna може да позволи на гиганта в плащанията да се възползва от бързо развиваща се тенденция, докато конкуренти като Square и PayPal вече правят големи стъпки в сферата. Square наскоро договори придобиването на австралийската Afterpay за 29 млрд. долара, а PayPal има собствена услуга „купи сега, плати после“ и купува японския си конкурент Paidy за 2,7 млрд. долара.

Освен че си партнират глобално, Stripe и Klarna заявиха, че ще заздравят отношенията си в Северна Америка. Stripe сега се използва в около 90% от обема на обработка на плащанията на Klarna в САЩ и Канада, поясниха компаниите.

Последно оценен на 95 млрд. долара, Stripe е най-големият частен финтех стартъп в света, сочат данни на CB Insights. Klarna е втора по големина в глобален план с пазарна капитализация от почти 46 млрд. долара. Очаква се и двете компании да стъпят на борсата в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още