IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиджи емитира първите за развиваща се страна "зелени" облигации

Страната също така ще използва част от печалбата, за да намали емисиите си на въглероден диоксид

11:42 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&ldquo;Зелените&rdquo; облигации са един от източниците на финансиране за проекти за опазване на околната среда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

“Зелените” облигации са един от източниците на финансиране за проекти за опазване на околната среда. Снимка: Ройтерс

Островната държава Фиджи емитира днес емисия "зелени" облигации на стойност 50 млн. долара в опит да допринесе за борбата с климатичните промени. Това е първата развиваща се страна, която предприема подобна мярка, заяви премиерът Франк Баинимарама, цитиран от Ройтерс, при представянето на емисията.

Фиджи е особено уязвима към климатичните промени, тъй като включва над 300 острова с ниско надморско равнище, които са застрашени от покачването на нивото на световния океан. Емисията е първата, при която събраните приходи ще бъдат насочени към борба с проблема според Световната банка, добавя БТА.

Страната също така ще използва част от печалбата, за да намали емисиите си на въглероден диоксид, допълни Баинимарама.

Подобни облигации и преди са използвани за събиране на пари за екологични проекти въпреки критиките, че понятието за "зелени" инвестиции е твърде неясно дефинирано.

Новите облигации са с падеж 5 и 13 години, с лихва съответно 4 и 6,3 процента.

Фиджи ще председателства конференция на ООН за борба с климатичните промени, която ще се проведе в германския град Бон между 6 и 17 ноември.

Световната банка очаква глобалният пазар на "зелени" облигации да достигне 134,9 млрд. долара за 2017 г. 

Франция беше първата страна в света, която емитира “зелени” облигации през 2017 г. Емисията е част от усилията на правителството да финансира екологично чисти инвестиции.

 Пазарът на “зелени” облигации в Европа се появи през 2007 г. Първите подобни емитирани книжа са на публични институции като Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Със средствата от емисиите те финансират проекти за възобновяеми енергийни източници.

Компании като EDF, Air Liquide, Engie и Schneider Electric също се присъединиха към този пазар, за да финансират енергийния преход, а и да разнообразят инвеститорите.

Преди две години “зелени” облигации пуснаха освен френската енергийна група EDF, шведската компания Group Vasakronan и американският финансов конгломерат Bank of America Merrill Lynch. Последният определи доходност от 1,359% и обем от 500 млн. долара.

По-късно на същия пазар излязоха и местни администрации.

Световният пазар на “зелени” облигации нарасна от 13 млрд. долара през 2013 г. до 48 млрд. долара през 2015 г. Очакванията са той да достигне 100 млрд. долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още