IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на постоянно падащите цени за чистата енергия приключи

Скъпите суровини оскъпяват производството на соларни панели, вятърни турбини и батерии за съхранение на енергията

08:20 | 27.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Времената, в които чистата енергия става все по-евтина, приключиха и това внася допълнителна доза напрежение на енергийните пазари, които и без това влизат от една криза в друга, пише в анализ Bloomberg.

Близо десетилетие цените на възбновяемите източници намаляваха непрекъснато, правейки зелената енергия една от най-евтините в много части по света. Но през миналата година цените на соларните панели се увеличиха с 50%, а на вятърните турбини - с 13%. За първи път, откакто се развива технологията, цената на батериите скочи.

чиста чиста

Източник: Bloomberg

Донякъде поскъпването едва ли е изненадващо - забавените доставки заради пандемията от коронавируса увеличиха цените на повечето стоки. Секторът обаче страда много от високите цени на суровините, а годините на състезания за подобряване на технологиите дават малки възможности за ограничаване на разходите днес.

В допълнение на пазара има дефицит от поликристален силиций, който е основна суровина за производството на соларни панели. Това също оказа влияние върху цените на продуктите.

На суровините се падат 70% от разходите за производството на модули и производителите нямат много варианти, освен да увеличават цените, сочат данните на Rystad Energy. Освен поскъпването на суровините, през 2021 г. има и увеличаване на разходите за транспорт на готовата продукция.

Но дори и цените да продължават да растат в следващите години, соларните и вятърните централи ще продължат да произвеждат по-евтина енергия в много части на света, особено сега, когато цените на петрола и природния газ са във възход. Затова и очакванията са, че броят на инсталациите, осигуряващи чиста енергия, ще продължи да се увеличава бързо през следващите години.

През тази година Китай ще инвестира милиарди в нови заводи за производството на поликристален силиций, което ще покрие дефицита на пазара. Очакванията са, че това е доведе до краткосрочно намаление на цените на соларните панели, но е малко вероятно в дългосрочен план спадът да е устойчив. Цените на суровините ще са определящи за индустрията, коментират анализатори.

В подобна ситуация е и вятърната индустрия. През последното десетилетие цената на турбините падна с 48%, но сега спадът се забавя. Производителите ще продължат да намаляват разходите за производството на мегаватчас електроенергия с по-големи инсталации. Това означава по-масивни турбини, изискващи и повече суровини за производството им.

В допълнение и в много региони вятърните паркове вече са разположени в най-подходящите места и сега инвеститорите ще трябва да се примирят с по-малко ветровити зони или с по-малки паркове. И двете алтернативи водят до по-високи разходи за мегаватчас произведена енергия.

За първи път от 2010 г. насам технологиите за съхранение на енергия поскъпват. През 2021 г. увеличението е от 2,3% и може да бъде обяснено с по-скъпите метали, необходими при производството. Но фактор е и бумът в търсенето им на фона на прекъснатите вериги за доставки.

Батериите са един нов елемент в системата на зелената енергия. До голяма степен производителите още експериментират с химическия състав и производствения капацитет, което означава, че в този сектор засега остават възможности за намаляване на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
най-грандиозната измама е, че Русия иска да напада Украйна и затова западните *** са лавнали и заплашват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Споко :) Като напълнят складовете ще иде надолу пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
зелката сменя пола , ника , аватара ... а може би и хранилката ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
всички брадати лъжи излизат наяве рано или късно ...по скоро рано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Няма измама! Нормален процес за едно преяло и лоясало от свръхпредлагане и свръхконсумация на незаслужени блага общество. Презрял плод - скапва се и пада под собствената си тежест. Човешката история е пълна с такива примери. Мащабите на измамата, както я наричаш, са правопропорционални на масата на "верващите", или склонните да приемат с вътрешно убеждение и под формата на политически и икономически идеи очевадни глупости и самоунищожителни внушения. Същата (измамата) пък е обратно пропорционална на наличието на съпротивителни сили и елементарен инстинкт за самосъхранение у масата, обект на споменатите внушения. Става въпрос за атрофия на имунната система на едно общество, живяло прекалено дълго в комфорт и безгрижие. Не случайно именно в страните от Източна Европа, ползвали се най-кратко от комфорт и безгрижие, са се запазили некви остатъци на съпротивителни сили и там по-трудно и по-бавно се случват нещата, заради което тук разни зелки и друг евтин зарзават пригласят с ентусиазъм на помията, която се излива връз тях от "по-развитата" част на света. Иначе и в заключение, резултатът е добре известен и очакван от малкото индивиди с мозък - отново става дума да кинти - мнооого кинти, които мнооого попули доброволно и с ентусиазъм ще дадат на малко гяволи. Така е било, така и ще бъде! ПарАта ебавамамата на фукарАта... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Чудя се кое е най-грандиозната измама в човешката история - дали Великата ваксинационна измама от 2021 г, или Колосалната измама със "възобновяемите" източници от началото на 21 век. Историята ще каже, но зависи кой ще я пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Зелка, ела дай няколко линка да се успокоим след тази така неочаквана информация :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още