IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната индустрия също се притеснява от ескалиращия търговски конфликт

Течните горива не бива да влизат в обсега на търговската война, смята изпълнителният директор на Qatar Petroleum

23:42 | 18.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай не бива да оказва влияние върху природния газ и петрола, предупреждават представители на големи енергийни компании.

„Едно от нещата, които могат да навредят на индустрията за втечнен природен газ в САЩ са митата, които Китай може да наложи като отговор на американските митнически налози“, смята главният изпълнителен директор на най-големия износител на втечен газ в света Qatar Petroleum Саад Шерида ал Кааби, цитиран от CNBC.

Ал Кааби предупреждава, че петролният и газовият сектор трябва да останат извън обсега на търговската война. 

„Мисля, че този проблем трябва внимателно да се разгледа“, добави той.

Тези коментари идват, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, които ще се повишат до 25% до началото на следващата година.

Тръмп заплаши, че ако Китай реши да наложи реципрочни мерки, САЩ ще отвърнат с нови мита върху списък от стоки за 267 млрд. долара, което би обхванало целия китайски внос в страната.

Китай вече посочи, че американският втечнен газ може да се окаже предмет на налагане на 25-процентни мита.

Ако тези мерки станат реалност ще окажат отрицателно влияние върху газовата индустрия в САЩ.

Китай е вторият по големина вносител на американски газ в глобален мащаб, като през 2017 г. близо 15% от общия износ на американски втечнен природен газ е насочен към азиатската страна.

Износът на втечнен природен газ има огромно икономическо и енергийно значение за САЩ, особено в стремежа им да се превърнат в доминиращ износител на енергия.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в годишния си доклад за природния газ за 2018 г., че глобалният износ на втечнен газ ще се увеличи с 30% до 2023 г. като се очаква САЩ да се превърнат във втория по големина доставчик на втечнено гориво в света.

Ал Кааби призна, че макар митата върху американския втечнен газ за Китай да имат шанса да стимулират продажбите на неговата компания, мерките биха оказали отрицателно въздействие върху глобалната индустрия.

„Тези мита могат да помогнат на Катар да бъде по-конкурентоспособен в сравнение със САЩ, ако говорим за втечнен природен газ, но поглеждайки в дългосрочен план, мисля, че е добре за пазара тези мита да не засягат петрола и природния газ. Все пак енергията е от основна необходимост за цялото човечество“, добави Ал-Кааби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още