IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия в Бейрут отне живота на 50 души и рани над 3000*

Цената на петрола се повишава заради взрива, който показва геополитическата нестабилност в региона

22:21 | 04.08.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Огромна експлозия близо до центъра на Бейрут отне живота на най-малко 50 души, рани над 3000 и предизвика трусове в ливанската столица, като разби прозорци и доведе до срутване на балкони на жилищни сгради, предават Ройтерс и CNBC. Данните бяха съобщени от ливанския министър на здравеопазването Хасан Хамад пред местни медии. 

Най-мощната експлозия, която разтърсва Бейрут от години, разлюля земята и накара някои местни жители да предположат, че е станало земетресение. Замаяни и ридаещи хора, някои от които ранени, обикаляха улиците, за да проверят дали техни близки са били ранени.

Експлозията е станала в района на пристанището в града. Ливанският министър на вътрешните работи съобщи, че по първоначална информация силно взривоопасен материал, иззет преди години, който бил складиран там, се е взривил.

Ливанската телевизия Mayadeen цитира директора на митническите служби в страната, според когото тонове нитрат са експлодирали.

Най-малко десет тела са били откарани в болници, съобщи източник от силите за сигурност и медицински източник. Ливанският Червен кръст уточни, че стотици хора са били откарани в болници за лечение. Ливан Ливан

Втора експлозия е станала в близост до дома на бившия премиер Саад Харири, който не е пострадал. 

Ливанският президент Мишел Аун е свикал извънредна среща на Върховния съвет по отбрана на страната, съобщи президентството в Twitter. Премиерът Хасан Диаб призова за ден на траур в сряда.

Експлозията стана три дни преди съд на ООН да произнесе присъдата си по дело срещу четирима заподозрени от шиитската групировка Хизбула за бомбени атентати от 2005 г., при които загинаха бившият премиер Рафик ал-Харири и още 21 души.

За момента не е ясно какво е предизвикало експлозията.

Израелски официален представител съобщи, че Израел, който води няколко войни с Ливан, няма нищо общо с взрива.
Ръководителят на пристанището в Бейрут съобщи пред Sky News, че екип от пожарникари на мястото на инцидента е „изчезнал“ след експлозията. Ливан Ливан

Близкоизточната страна с население от 6,8 млн. души беше затънала в криза преди експлозията във вторник и много преди коронавирусната пандемия, отбелязва CNBC.

Ливан преживява най-тежката икономическа криза в историята си, като банковата й система е подложена на по-силен натиск, отколкото по време на кървавата гражданска война между 1975 и 1990 г. Огромният дълг, валутата в състояние на свободно падане, растящата безработица и корумпираният политически елит предизвикаха повсеместно и трайно обществено недоволство.

Bloomberg съобщава, че цената на петрола продължава рязко да расте и достига двуседмичен ръст, след като експлозията в Бейрут е показала геополитическата нестабилност в региона.

Към 22,09 ч. българско време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,68% до 41,70 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавят 1,3% към стойността си до ниво от 44,72 долара за барел.

* Информацията за жертвите и ранените е актуализирана в 23,48 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"силно взривоопасен материал, иззет преди години" и това го държат близо до центъра на бейрут (според статията)? Че те в центъра сигурно се целят с центрофуги за уран. Явно не им пука особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
И златото се изстреля над 2000 след експлозията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Още един 11-и септември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още