IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия на газопровод остави част от Сирия без ток

Не се споменава за загинали или ранени по време на инцидента с Арабския газопровод

12:42 | 24.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Експлозия на ключов газопровод близо до сирийската столица Дамаск в ранните часове на понеделник остави част от страната без ток, съобщават местни медии.

Не се споменава за загинали или ранени по време на инцидента с Арабския газопровод, който снабдява южните части на страната със „синьо гориво“. Подаването на електричество постепенно се възстановява, а пожарникари се борят с огнената стихия, посочва държавната агенция Sana, цитирана от Bloomberg.

Спирането на тока е поредният удар по икономиката на страната, която от години е раздирана от гражданска война, отнела живота на стотици хиляди души. Сирия е и обект на санкции от страна на Европейския съюз, като по-рано миналия месец властите в САЩ също обявиха, че са готови с мерки срещу правителството на президента Башар Асад и негови приближени в опит да бъде сложен край на продължаващия от 2011 г. конфликт.

Според министъра на петрола на Сирия Али Ганем взривът може да е причинен от терористична атака, но засега няма повече подробности.

Министърът по въпросите на електропреносната мрежа Мохамед Карбутли на свой ред посочи, че експлозията е станала между градовете Ал Думайр и Адра край столицата Дамаск. Това е предизвикало спад на напрежението в електроцентралата Деир Али и оттам е започнало прекъсването на електричеството, посочва още Sana. Природният газ често се използва за захранване на електроцентрали.

Дългият 1200 км Арабски газопровод доставя гориво от Египет за Сирия, Ливан и Йордания. Това е шестата експлозия в тази част на газопровода, посочва още Карбутли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Сирийски поток взривен???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ердоган каза, че докато Башар фамилия е на власт, ще окупира Идлиб.Янки и слугинаж - тоже.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още