IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: С Керченския казус Путин изпробва реакцията на Запада и Украйна

Забелязва се едно нежелание на западните сили да подкрепят по-твърдо Украйна, смята политическият анализатор Януш Бугайски

13:00 | 01.12.18 г. 8
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Ситуацията при Керченския проток е опит на руския държавен глава Владимир Путин да изпробва реакцията на Украйна и Запада, смята Януш Бугайски от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон в интервю пред БНР.

"Не мисля, че подкрепата за Украйна намалява, но има едно нежелание да се отива твърде далеч в случай на сериозна конфронтация с Москва", отбеляза Бугайски. 

Според него за момента победител от противопоставянето около Керченския проток е руският държавен глава Владимир Путин.

"Предполагам, че засега победител е президентът Путин. Руснаците нагло завзеха три украински кораба, нараниха някои от моряците, плениха ги и ги държат за заложници. Това е демонстрация пред украинците и пред Запада, че Русия може да прави каквото си пожелае в Азовско море.”, смята Бйгайски.

Той не вярва да се стигне до по-сериозна военна ескалация, особено при условията на съвременната геополитика.

"Не вярвам да се стигне до това точно сега. Руснаците се опитват всячески да дестабилизират Украйна, да подбуждат политически конфликти. Вероятно ще изчакат изборите догодина, за да видят кой ще е следващият президент. Междувременно ще се месят в изборния процес, за да разделят страната. Не мисля, че на този етап ще предприемат пълномащабна атака срещу Украйна, която ще им струва доста скъпо.

"Няма друго решение, освен Белград да признае Косово", каза още Бугайски, коментирайки отношенията на Балканите.

По отношение на конфликта в политическите и икономически взаимоотношения между Сърбия и Косово, експертът заяви, че сегашното положение не е непоправимо.

"Повтаряме това всяка година. Няколко месеца няма никакво раздвижване, после изниква идеята за размяна на територии и всички стават оптимисти. Сега заради митата всички стават песимисти. Ще има успехи и неуспехи, но мисля, че е неизбежно в даден момент Сърбия да вземе решението, което отлага, и да признае Косово”, подчерта Бугайски, като добави: „Дали това ще стане след година, две или пет, никой не знае. Не мисля, че новите мита ще изкарат преговорите от релси - може да ги отложат, да ги затруднят, но друг изход няма."

Бугайски отбеляза също, че "Косово е склонна да следва американския интерес и да се вслушва в американските съвети. От друга страна обаче, правителството не може да си позволи да отстъпва твърде много пред Сърбия. Може да се стигне до избори и политическа нестабилност.

Според него именни поради тази причина косовските власти са в трудна ситуация. За да се излезе от нея, трябва да се направи компромис – да бъдат намалени митата и да бъде разрешено допускането на някои видове продукти.

„Митата са символ на недоволството на косоварите, че от 10 години стоят в задънена улица заради Сърбия и Русия”, заключи Бугайски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimioi
преди 5 години
Джуджето Пупу ще седне на НАТО-вски шмергел. Тиквата пропуска ли, че Пупу е наблъскал сумати военни кораби в Черно Море покрай анексията на Крим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Хаха , Обама казал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 5 години
И защо не прави каквото си иска в Прибалтика? Там смениха руските имена, който не положи изпит по местния език е негражданин(живее но няма право да гласува), закриха руските училища, на работа е задължително да използваш местния език и так далее. Защото мисля че помни какво каза Обама - за Украйна няма да воюваме, но ако Путин посегне на страна от НАТО ще му счупим ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Сократов , няма да е зле да се поогледаш ...кошницата ти е пълна ...Обикновено оскъдните интелектуално търсят реванша във физиката на опонента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
Не е така, виж кво фелацио върти на Косово, лигите му са до пода. А Путин отдавна си прави каквото си иска, а на останалите просто не им стиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
За джутнаглисти, преститутки и диванни аналлизатори, *** под наем и всякая ***:Вижте в нет-а, когато влиза другаря Вальцман (Порошенко) да внася в Рада-та да му гласуват военното положение - КАК ГО ПСУВАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 43
Sokratus
преди 5 години
Много лош експерт!!! Как може да говори лоши неща за лилиПутин!?!Той не знае ли, че всеки батко може да шляпа по-малките без да ги пита, особено като е висок 160 с вдигнати ръце, яхнал е ядрени ракети и ограбва една шеста от територията на земята за своя лична облага!Я всички наколене пред царЪТ на царете!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 10
Maksim30
преди 5 години
"Експертът" и статията са ярък символ на лицемерието и двойните стандарти проявавани от западната "демокация" в международната политика. Тези, които следят фактите и процесите обективно, ще се изсмеят над горните изказвания. Но таргет групата е младото поколение - когато подобни лъжи заливат 95% от мейнстрийма, след 15години ще са единствената "истина".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още