IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубайското летище отчете рядък спад на пътническия трафик за 2019 г.

Три основни фактора са довели до това намаление, твърдят от летището

10:00 | 09.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg

Международното летище в Дубай, което е с най-голяма заетост откъм международни туристи, отчете, че е имало 86,4 млн. пътници през 2019 г., което представлява 3,1% спад спрямо предходната година. Подобно годишно намаляване на трафика обаче е рядко за него, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Пол Грифитс заяви, че факторите, довели до спада, включват временно затваряне на писта, колапсът на индийската Jet Airways и заземяването на Boeing 737 MAX в глобален мащаб. Летището е загубило потенциални 3,2 млн. пътници като следствие от всичко това.

Дубай е популярна дестинация за индийски авиокомпании като Jet, докато flydubai, базирана на летището, е сред основните клиенти на MAX.

Първоначално говорител на летището заяви, че това е първият спад на пътническия трафик, но по-късно уточни, че подобни е имало през 1986 и 1991 г.

Този показател разочарова и през 2018 г., когато се очакваше връщане към двуцифрения растеж, но вместо това трафикът се увеличи с едва 1% - най-ниският темп от 15 години.

През 2019 г. броят на излитанията и кацанията на летището в Дубай се е свил с 8,6% до 373 261, а средният брой пътници на полет се е увеличил с 5,8 на сто до 239.

Пътническият трафик е нараснал с 1,3% през четвъртото тримесечие до 21,9 млн., а през летището са преминали средно по 7,2 млн. пътници във всеки месец от годината.

Трафикът на пътници през първото тримесечие на тази година вероятно ще бъде засегнат от епидемията на коронавируса, която доведе до отменяне на полети от и към най-голямата икономика в света.

От 5 февруари Обединените арабски емирства отменят всички пътнически полети от и до континенталната част на Китай, освен до Пекин.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още