IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай стартира първия проект за зелен водород в Близкия изток

Целта е да се активират усилията за развитието на възобновяемите източници в региона

19:24 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дубай ще произвежда зелен водород в соларния парк Mohammed bin Rashid Al Maktoum и това е първият подобен проект в Близкия изток и Северна Африка, пише CNBC. По този начин ще бъдат активизирани усилията за развитието на възобновяемите ресурси в региона.

Проектът е пилотен и ще бъде изпълнен от Siemens Energy съвместно с енергийния регулатор на Дубай и Expo 2020 Dubai. Соларният парк, в който ще бъде ситуирано производството на зелен водород, ще е с капацитет от около 5000 мегавата към 2030 година

.

Водородът е сочен като основен източник на енергия в сектори като индустрия и транспорт в плановете за енергийна трансформация. Има различни технологии за производството му, но за да бъде окачествен като "зелен", той трябва да бъде произведен с помощта на електролиза на вода, като процесът бъде захранен с енергия от възобновяеми енергийни източници.

Засега водородът, който се използва в индустрията, се произвежда основно от изкопаеми горива, а производството на зелен водород все още е доста скъпо.

В Siemens Energy все още не могат да потвърдят, че проектът ще бъде икономически изгоден. "Инвестирали сме много пари, за да разработим технологията", коментира изпълнителният директор Кристиан Брух и направи сравнение със соларните панели и вятърните турбини, за които е имало коментари, че никога няма да могат да бъдат икономически изгодни.

Надеждите на Брух са, че чрез проекти като този в Дубай нещата да се променят много бързо и по отношение на производството на зелен водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още