IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Американският президент заяви, че това е от най-голям интерес за САЩ и за постигането на мир между Израел и Палестина

20:42 | 06.12.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп официално призна днес, че Йерусалим е столицата на Израел въпреки предупрежденията и препоръките на редица световни лидери, че ходът би довел до нови раздори между Израел и палестинците.

"Реших, че е време официално да призная, че Йерусалим е столицата на Израел", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом. "След повече от две десетилетия на откази [това да бъде направено], сега не сме по-близо до трайно мирно споразумение между Израел и палестинците".

Ходът днес бележи началото на нов подход в израелско-палестинския конфликт, заяви американският президент, допълвайки, че това е от най-голям интерес за САЩ и за постигането на мир между Израел и Палестина.

Днес Йерусалим е дом на съвременното израелско правителство, израелския парламент, на министър-председателя и президента, на върховния съд и на множество правителствени агенции, каза Тръмп, и според него затова и столицата трябва да е именно там. "Йерусалим е сърце не само на три велики религии, но и сърцето на една от най-успешните държави в света", допълни той.

На фона на призивите на редица лидери, включително еврокомисаря по външните въпроси Федерика Могерини, да не прави изказването си, тъй като то вероятно ще доведе до ново напрежение между Израел и Палестинците, Тръмп заяви, че Йерусалим трябва да остане свещено място за трите небесни религии.

Американският президент допълни, че не взема позиция с окончателно решение по отношение на израелско-палестинския конфликт, включително по оспорваните граници, и заяви, че САЩ остават ангажирани да се достигне до мирно споразумение, което да е приемливо и за двете страни.

"Готов съм да подкрепя решение с две държави, ако и двете страни искат това", заяви той.

В изказването си Тръмп обяви още, че посолството на САЩ също ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Отказваш да приемеш истината, че дали сега или по-късно (след като приключат с проблемите в Близкия Изток), арабите все ще дойдат и това няам да се промени. Просто си мислиш, че ако им играеш по свирката някак си ще ти размине. Но си прекалено глупав да видиш, че в историята няма нито един оцелял (или на който да му се е разминало), който е приемал двуличието и шовинизма им. Ислямските фанатици не са по-различни от нацистите. В наши дни историята се повтаря - както навремето имаше пакт Рибентроп-Молотовв, така сега има пакт Иран-Русия+други съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
"Няма да има мир в региона ако Йерусалим не е мюсюлмански" е основна точка от мюсюлманската концепция за мира в Близкия Изток. А всички вкупом обвиняват само САЩ и Израел?!?! Навремето когато са минали кръстоносните походи през онези земи кръстоносците са избили докрай и мюсюлманите и евреите. Защо мюсюлманите продължават да си мислят, че имат най-голямо право над Йерусалим и храмовия хълм? Защо да не бъдат например дадени на днешните наследници на кръстоносците? Не защитавам тази последна теза, само предизвиквам някои закърнели чуттури към мислене ако все още им е останало нещо в чуттурите след така прецизната обработка на сърп-и-***+звездата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Израел е изкуствена държава с изкуствено висок стандарт само и единствено благодарение милиардите отпускани й ежегодно от САЩ, а обикновенните евреи в Израел (днес без да съзнават) са заложници на ционисткия елит на САЩ, в стремежите му да разпали и поддържа световен конфликт далече извън територията на САЩ, в който САЩ само да дава заеми и оръжия. ... При разпалваните от ционистите войни (на принципа разделяй и владей), страдат както обикновенните евреи така и народите на целия свят, докато ционистите печелят (давайки заеми и продавайки оръжие). ... Генетични евреите (от близкия изток) сред днешните ционисти едва ли има много. Например, болшинството от европейските евреи са наследници на хазарите. Мафиотския банково-картелен-военен елит на днешната Империя (както радикални евреи така и радикални всякакви други жадни за власт крайни представители на европейския/американски/азиатски елит) прегръщат еврейската религия (заради нейното обещание за елитарност) и в последните две столетия я доразвиват в нещо подобно на каквото е изложено в Протоколи на ционистките мъдреци (Тайните протоколи) http://***.otzvuk.com/Knigi/Okultna/Taini%20obshtestva/nikola.nikolov-tainite.protokoli.pdfПроблемът на човечеството не са различните религии/нации/..., а са радикалните крайности с най-отявления им представител мафиотския-банково-картелен-военен елит на Империята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
А не мислиш ли че е по-добре да е там, вместо да дойде тук?Защото щом мюсюлманите изличат Израел веднага подхващат Европа, особено по границите й.Ето вчера Ердоган беше на официално посещение в Гърция и си поиска територии, които само той си мисли, че принадлежат на Турция. Сега лъже нашите гглупаци от правителството, че ако му играем по свирката няма да има претенции към България, но един ден когато реши друго ще каже на нашенския суджуко-любител да си гледа работата и ще тръгне да си взема каквото си поиска.Затова трябва мюсюлманите да се държат и озаптяват там в Близкия Изток и в Африка. В този смисъл е по-добре да си се чепкат там за храмовата планина и за Йерусалим, но в никакъв случай да не им се дава да ги вземат по мирен път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Решението е равнопоставеност и автономност на града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 6 години
В Йерусалим се намират светините на три от религиите и историята е показала ,че винаги опитите една от тях да доминира води до война.Тръмп им прави лоша услуга на евреите,вместо да им изпише веждите щеим извади очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
ert
преди 6 години
Не си прав, време е да се премахне онази грозна джамия на камъка и да се построи Третия храм, храмът на Бог, както е редно. Но за да стане това, трябва първо Йерусалим да стане столица на избрания народ и това да е безспорно, а не Палестина постоянно да се меси където не трябва. Това е обетована земя и така трябва да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Не знам за буля Клинтъница, но тоя точно се кани да подпали 3-та световна война. Ако почнат да строят третия храм, палестинците са казали, че ще има реки от кръв до пояса..... 3-та световна е планирана, още когато са планирани 1-вата и 2-рата. 3-тата е м/у Израел и арабите + всички "желаещи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Не мога да си обясня защо Тръмп трябва да признава Йерусалим за столица, след като във всички Уикипедии това е факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Като ти чета поста все едно си писал за мюсюлманите. Ако махнеш тия откачените юдеи дето си визирал в поста си (под 10% от всички евреи) спокойно повечето биха помислили, че пишеш за ислямските фанатици.Значи това вашето отношение е също е религия. Навремето в КГБ са имали цял отдел специално само за да ви кърмят с подобни глупости без да ви казват, че повечето от тези юдеи, които трябва да мразите са избити и са останали само една шепа, от които нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още