IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън и Владимир Путин ще обсъдят Украйна на 7 декември

Двамата ще имат видеоразговор, потвърждават и от Кремъл, и от Белия дом

10:09 | 05.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще разговарят чрез видеовръзка на 7 декември, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом. Една от темите на разговорите ще бъде ситуацията в Украйна.

По време на разговорите Байдън ще потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и интегритета на Украйна, казва говорител на Белия дом. Двамата ще обсъдят още и стратегически въпроси, като например киберсигурността, както и изпълнението на споразуменията, които постигнаха по време на срещата си в Женева през юни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред агенцията, че срещата ще се проведе на 7 декември, но засега още няма информация за точния час.

Разговорите идват в момента, в който 94 хил. руски военни се разполагат по границата с Украйна. Според украинските власти Москва се готви за мащабна инвазия към края на януари.

Преди дни Джо Байдън коментира, че очаква дълъг разговор с Владимир Путин, но няма да приеме "червените линии" на Кремъл. Той отказа да коментира какво точно подготвя неговата администрация по повод срещата, но са дискутирани възможности за налагане на още санкции срещу Русия с европейските партньори.

Според АР не е обсъждан военен отговор, но ще има нови икономически санкции срещу Русия. През последните години САЩ наложи множество санкции, особено след анексирането на Крим, като повечето са свързани със замразяване на финансови активи, санкции срещу руски компании и забрана за влизане в САЩ на руски граждани. Европа също налага икономически санкции, като например изключването от финансовата система SWIFT, и други мерки.

Във Вашингтон се притесняват какви са намеренията на Русия в региона предвид анексирането на Крим през 2014 година, както и заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 година, за която твърдят американските служби за сигурност. В последните месеци кибератаките към САЩ от територията на Русия се увеличават, макар и Русия да отрича да са замесени в каквито и да е киберпрестъпления в САЩ.

Джо Байдън и Владимир Путин се срещнаха веднъж на живо във Женева това лято и за последно са разговаряли през юли. Американският президент се въздържа от директни разговори със световните лидери, за да понижи напрежението, отбелязва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още