IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Скоусил: С ваксинационни сертификати пътуванията ще се нормализират

Международният туризъм ще се възстанови напълно през 2024-2025 г., прогнозира експертът

18:38 | 23.02.21 г. 8
Дейвид Скоусил: С ваксинационни сертификати пътуванията ще се нормализират

Възстановяването на туризма в световен мащаб ще стане чрез двустранни споразумения и тестване на пътниците, преди да тръгнат и при пристигането им на дадено място. Процесът ще бъде подкрепен и от ваксинационните паспорти.

Това заяви Дейвид Скоусил, член на FINN Partners Travel Advisory Board и бивш президент и изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Възстановяването ще стане страна по страна, защото системата на ООН напълно се разпадна и всяка страна договаря сама подобренията на условията за туристическата си индустрия“, коментира специалистът.

„Когато имаме ваксинационен сертификат за Covid, пътуванията ще се нормализират както преди пандемията“, каза гостът. 

И допълни, че много държави дълго време ще приемат пътуващи само с отрицателни тестове за коронавирус - поне докато стигнем до етапа, когато повечето страни ще са ваксинирали около 80% от населението си, смята той.

„Хората вече все повече почиват близо до дома и в средносрочен и дългосрочен план вътрешният туризъм ще продължи да расте“, прогнозира Скоусил.

Той посочи, че през последните 40 години глобалният туризъм расте всяка година с 4%, като се изключат периодите, свързани с войната в Ирак и глобалната финансова криза.

„Пандемията нанесе ужасен удар, но съм положително настроен, че индустрията ще се възстанови. Това обаче ще бъде дълъг процес. Няма да има пълно възстановяване до 2024 - 2025 г.“, каза Скоусил.

След две-три години печелившите в авиоиндустрията ще бъдат нискотарифните компании, докато печалбите на големите в авиоиндустрията ще зависят от възстановяването на бизнес пътуванията, каза още гостът.

„Прогнозата ни за бизнес пътуванията е по-лоша от тази за туристическите, тъй като очакваме вторите да е възстановят много по-бързо заради търсенето на почивки. От друга страна, бизнесът свикна да има срещи и да извършва операциите си с помощта на видеоконференции. Затова експертите смятат, че бизнес пътуванията ще се върнат, но не на предишните нива от 2019 г.“

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ти с мияческата ти заплата как си позволяваш да обикаляш... да не продаваш и нещо незаконно там в ресторанта, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Има хора като мен, които обичат да обикалят света. Има и професии, които изискват да си на място. Защо ми трябва да имам ваксина за нещо, което убива по-малко от грип?Защо съм виновен до доказване на противното?!Експерименталните ваксини не са начинът. Това е чисто и просто ТИРАНИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Намалението на бизнес пътувания ще намали въглеродния отпечатък в световен мащаб (дай Боже). За какво ми е да пътувам в Малайзия, Филипини, Боцвана, САЩ или където и да е за да си свърша работата, която мога да върша и от тук? Какво значение има дали се виждаме на камери или сме в една зала? Да, неможе да се пие с клиента вечерта ама ако си вършиш работата добре няма смисъл.Паспорти за вкасинации нека си вадят хората, които искаш да играят лотария. Аз където не ме искат не пътувам :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
кажи му бе... кажи му че и сега пътуваш до село и без сертификат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Microsoft, Big-Tech Coalition Developing Rockefeller-Funded COVID PassportsA coalition of big tech companies, including Microsoft is developing a COVID passport, with the expectation that a digital document linked to vaccination status will be required to travel and get access to basic services.The group is calling itself the Vaccination Credential Initiative (VCI), and includes Microsoft, Salesforce and Oracle.https://summit.news/2021/01/15/microsoft-big-tech-coalition-developing-rockefeller-funded-covid-passports/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Тоест още две -три години ще продължи този цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
мдааа , " ...пътуванията ще се нормализират ..." за към отвъдното ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още