IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID кризата срина миграцията

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на ОИСР е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г.

16:48 | 19.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международната миграция се срина до безпрецедентно ниски нива по време на COVID кризата, повдигайки опасения за дългосрочните перспективи пред един ключов двигател на световната икономика, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на организацията е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г. в сравнение с година по-рано. От организацията предупреждават, че продължителните ограничения и дистанционната работа и обучение означават, че мобилността няма да се върне на нивата отпреди кризата още "известно време".

Работниците мигранти играят критична роля в редица сектори, включително транспорт, битови услуги, информационни технологии и селско стопанство. Кризата подчерта и тяхното значение за здравния сектор, тъй като те представляват 24% от лекарите и 16% от медицинските сестри.

Миграция Миграция

„Миграцията ще продължи да играе важна роля за икономическия растеж и иновациите, както и в отговор на бързо променящите се пазари на труда“, каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, цитиран от Bloomberg. „Трябва да избегнем намаляването на интеграцията и да потвърдим, че миграцията е неразделна част от живота ни.“

Въпреки това имигрантите са претърпели по-голям ръст на безработицата, отколкото жителите на съответните страни, особено в Канада, Норвегия, Испания и Швеция, изтъкнаха от ОИСР. Контрастът е особено остър в САЩ, където нивото на безработица сред имигрантите се е повишило по време на кризата от 1 процентен пункт под това на родените в страната работници до 2 процентни пункта над него.

От организацията заявиха също, че мигрантите са изправени пред по-големи рискове за здравето, тъй като са работили по фронтовете на пандемията и често живеят в жилища с по-ниско качество. Скорошният напредък в интеграцията на мигрантите в много страни може да бъде загубен, тъй като публичните разходи за такива усилия намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
пазят си хлебеца горките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Асо Пика
преди 3 години
Абе инвестора ... много политкоректни сте ве .... то сакън човек да не каже нещата с истинските им имена, щото на европейските джендърчета с меки китки ще им се нарани меката душичка .... Ама ние пък сме расисти !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Асо Пика
преди 3 години
А ... това вече е една добра новина .... поне за известно време Европа ще си отдъхне от тия първобитни навлеци и цялата тая африканска *** и *** арабска ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още