IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi понижи прогнозата си за световния икономически растеж до 2,5%

Според икономистите на банката една от причините е забавянето на развитите икономики

11:13 | 25.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономистите на Citi в сряда понижиха прогнозата си за глобалното икономическо разширяване за 2016 г. до 2,5% от 2,7% заради забавящата се дейност на развитите икономики и отслабването на развиващите се пазари, съобщава Ройтерс.

Според тях има риск световната икономика да се разрасне с под 2% заради вероятно „погрешно измерване“ на китайските данни за растеж и вероятно по-силно от очакваното влошаване на развиващите се икономики.

„Перспективите за глобалния растеж стават все по-мрачни, като ситуацията в развитите икономики се влошава в комбинация с продължаващото отслабване на развиващите се пазари“, пишат икономистите на Citi в свое проучване.

Те очакват още облекчаване на политиката от Европейската централна банка и централната банка на Япония, но „подозират, че това ще осигури само ограничени стимули“.

Те отбелязват, че референдумът на Великобритания по членството на страната в Европейския съюз по-късно тази година е „допълнителен ключов краткосрочен глобален риск“.

Ако т.нар. Brexit се случи, той ще се отрази негативно на Обединеното кралство и на икономиките на ЕС, казват още икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още