IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi и JPMorgan са начело в списъка на системно важните банки в света

Банките в списъка на Съвета за финансова стабилност към Г20 трябва да поддържат капитал над глобалните минимални изисквания

16:44 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската банка Citi се присъедини към JPMorgan в най-горната категория на списъка на глобалните регулатори за системно важни банки, измествайки HSBC. Това означава, че американският кредитор ще трябва да държи допълнителен капитал от 2019 г., за да подкрепи поддържането на финансова стабилност, съобщава Ройтерс.

Г20 се договориха след финансовата криза от 2007-9 г., че топ банките, чийто размер и сложност означават, че техен срив ще предизвика хаос на пазарите, трябва да държат допълнителен капитал според нивото на риск, което носят.

Банките членове на списъка от 30 кредитора ще трябва и да започнат да държат облигации от 2019 г., които могат да бъдат отписани, за да се попълва капитала, изразходван по време на криза.

В годишната актуализация на класацията, публикувана в понеделник от Съвета за финансова стабилност (СФС) към Г20, Citi измества HSBC от първата категория банки, които трябва да увеличат с 2,5% капитала си спрямо глобалните минимални изисквания.

Нито един кредитор не се е присъединил или отпаднал от списъка с 30 банки тази година.

Банките в списъка обикновено вече спазват или надвишават сумата на капитала, който трябва да държат заради натиск от регулаторите и пазарите да разсеят всяко съмнение за устойчивостта си.

HSBC се присъединява към BNP Paribas и Deutsche Bank в по-долната категория, където капиталът на банките трябва да е с 2% по-висок от минималните изисквания.

Barclays е спаднала в категорията, където изискваният процент е 1,5%. Industrial and Commercial Bank of China и Wells Fargo пък се издигат една категория нагоре, присъединявайки се към Barclays.

Morgan Stanley обаче попада в една категория по-долу, където изискваният процент е 1%.

СФС трябва да договори и по-високо съотношение на левъридж за 30-те банки.

Съотношението - показател за капитала спрямо нерисково претеглените активи, е определено на ниво от минимум 3% за всички други банки по света.

СФС тепърва трябва да реши дали 30-те банки трябва да бъдат подложени на един и същ процент на съотношение на левърдж или да се продължи с подхода процентът да зависи от категорията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още