IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чили се превръща в топ дестинация за инвестиции във ВЕИ-централи

Страната може да се възползва от своя потенциал в зелената енергетика и да намали зависимостта си, пише в анализ на IEA

12:11 | 27.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чили се превръща в привлекателна дестинация за инвестиции в соларни централи и вятърни паркове, показва анализ на Международната агенция за енергетика (IEA). Енергийният сектор в страната е един от най-бързо развиващите се, а благодарение на институционалните и политическите реформи в процес на изпълнение са много големи инфраструктурни проекти.

През 2015 година Чили одобри своята Енергийна стратегия 2050 след серия от обществени консултации. След това енергийният сектор започна да се развива бързо, защото новото законодателство в областта привлече инвестициите.

С използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници Чили успява да намали цената на електроенергията и зависимостта си от вноса на горива. ВЕИ помагат и за намаляване на емисиите въглероден диоксид и замърсяването на въздуха, посочват още от IEA.

В помощ на експанзията на зелената енергия в Чили идват и намаляващите цени на технологиите.

За да се възползва в пълна степен от възможностите обаче Чили трябва да инвестира в развитието на мрежата, в проекти за съхранение на енергия и иновациите, както и в сектора за разпределение на енергията.

От Агенцията препоръчват още и правителството да насочи вниманието си към енергийната ефективност, да обърнат внимание на стандартите на уредите, автомобилите и сградите, което ще повиши енергийната сигурност и ще намали замърсяването на околната среда по най-ефективния начин.

Например навлизането на зелената енергия в транспорта ще намали зависимостта от вноса на петрол, а това сфера, в която има още какво да се направи.

Алтернативни технологии за отопление, особено в южните части на страната, където основен източник е изгарянето на дървесина, също ще помогнат за устойчивото управление на горските масиви, както и за намаляване на замърсяването и свързаните с него здравословни проблеми, посочват още от IEA в своя преглед на енергийния сектор в Чили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още