IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора - най-новият член на НАТО

Държавата стана 29-ят член на Алианса, който все по-често поглежда на север към Швеция и Финландия за разширяването си

17:13 | 19.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Черна гора - най-новият член на НАТО

Черна гора днес стана най-новият член на НАТО, след като подписа споразумение за присъединяване към Алианса. Приемането на малката Балканска държава е сигурен знак за продължаващото значение на НАТО на фона на напрежението в Европа заради Украйна, предава ВВС.

Решението за приемането на Черна гора трябва да бъде ратифицирано от всяка от членките на НАТО, уточнява медията.

Приносът на Черна гора за организацията ще е ограничен. Населението на страната е малко, а активните военни на служба са около 2 хил. души, допълва британската медия.

НАТО обаче смята, че страната играе "конструктивна роля в региона на Западните Балкани”. Изтъква се и предоставената подкрепа от страна на Подгорица за мисиите в Афганистан, включително и финансова помощ за афганистанските сили за сигурност. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "това е нова глава за сигурността" на бившата югорепублика. Премиерър на Черна Гора Мило Джуканович, който присъства на церемонията в Брюксел, същевременно коментира, че страната му, която бе бомбардирана преди 16 години от НАТО, сега ще застане "рамо до рамо" с другите членове на Алианса.

След Балканските войни от 90-те години на миналия век НАТО бавно приобщава държавите от региона, разгръщайки системата си за сигурност и в някога размирния югоизток на Европа, посочва изданието.

Черна гора става 29-ят член на НАТО. На Македония и Босна и Херцеговина Алиансът предложи да се присъединят към своеобразната “чакалня” за приемане. Статутът на Босна и Херцеговина обаче на практика е още “висящ” заради проблеми около собствеността на някои стратегически военни имоти. Македония пък трябва да се справи с възраженията на Гърция, които отново са свързани с името на страната.

Последното разширение на НАТО беше през 2009 г., когато бяха приети Албания и Хърватия. Преди това през 2004 г. към Алианса се присъединиха Естония, Латвия, Литва, Словения, Словакия, България и Румъния. Чехия, Унгария и Полша са първите държави от някогашния Варшавски договор, които се присъединяват към НАТО – през 1999 г. 

Заради агресивността на Русия НАТО все по-често поглежда и на север за евентуално разширяване – по-специално към Швеция и Финландия, отбелязва ВВС. В двете страни обаче няма консенсус за присъединяване към Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
aldy
преди 7 години
През ВСВ също така почти цяла Европа беше тръгнала на поход срещу СССР. Участваха десетина държави.. Сега е същото. Включително и очакваният край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
"....Заради агресивността на Русия НАТО все по-често поглежда и на север за евентуално разширяване по-специално към Швеция и Финландия, отбелязва ВВС...."И в какво се изразява агресивността на Русия? Да е разположила свои войски около Мексиканския залив? От 1941г. насам никога не е имало повече вражески войски, струпани на границите на Русия. Някой усилено се готви за война. Сащисаните не се спират пред нищо. След неофашистки преврат беше свален Янукович и започнаха гонения на рускоезичното население. Това доведе до отделянето на АО Крим с референдум, на който участваха 68% и 86% гласуваха за влизането на АО в РФ. При това не пукна и една пушка. Абе агресивни и толкоз! Следва превантивен ядрен удар, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
да им е честито на поробените !! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
"Приемането на малката Балканска държава е сигурен знак за продължаващото значение на НАТО на фона на напрежението в Европа заради Украйна, предава ВВС."Е ся вече на Путин му се *** байката! Треперете душмани на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още