IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух

Със 118 смъртни случая на 100 хил. жители годишно заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици страната ни е след Украйна

15:36 | 27.09.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на второ място в света по брой смъртни случаи заради мръсен въздух на 100 хил. жители, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), базиран върху сателитни данни и наземни измервания в 184 държави и публикуван днес.

Със 118 смъртни случая заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици на 100 хил. жители годишно страната ни е след Украйна (със 120 смъртни случая) и преди Беларус (100).

Замърсяването на въздуха в Украйна причинява четири пъти повече смъртни случаи на глава от населението от петте държави с най-чист въздух, взети заедно, отбелязва британският вестник Guardian.

През 2012 г. в България са регистрирани общо 8634 смъртни случая, свързани със замърсяване на въздуха, сочат още данните.

Най-голям общ брой смъртни случаи е отчетен в Китай – над 1,032 млн., с което страната оглавява класацията по абсолютна стойност. Тя е следвана от Индия с 621 хил. смъртни случая, Русия (близо 141 хил.), Индонезия (близо 62 хил.) и Пакистан (над 59 хил.). В класацията по общ брой смъртни случаи през 2012 г. Украйна е на шесто място с 54 507 случая.

Основната част от замърсяването на въздуха идва от автомобилите, въглищните централи и изгарянето на отпадъци, но има и фактори, които не са резултат от човешката дейност. Така например пясъчните бури в пустинни райони също допринасят за замърсяването на въздуха, което отчасти обяснява защо Иран например е на 16-то място по общ брой смъртни случаи – 26 хил. за година.

Над 90% от населението на Земята живее в зони с прекомерно замърсен въздух, сочи докладът. Влошеното качество на въздуха излага хората на риск от редица здравословни проблеми - инсулт, сърдечносъдови болести, рак на белите дробове.

Според доклада 92% от жителите на планетата обитават региони, в които качеството на въздуха не съответства на нормите на СЗО. Най-засегнатите зони са Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие и Западно-Тихоокеанския регион.

Докладът е фокусиран върху външното замърсяване, което според най-скорошните налични данни от 2012 г. отнема живота на около 3 млн. души годишно.

Замърсяването в закрити пространства обаче е не по-малко опасно. През 2012 г. около 6,5 млн. смъртни случая (11,6% от всички) са били свързани с вътрешно или външно замърсяване на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Пълни глупости !Моля *** да цензорират или редактират ако не статията по поне заглавието ! Бива плюене по собствената ни държава и народ, но поне да бъде с мяра ! Замърсен въздуха ! замърсени реките ! замърсени задниците на писалите статията ! А душите им най-замърсени !Как може при почти не действаща индустрия да ни изкарват по мръсни от там, където не се спира за минута работа ! Електроцентралите на въглища са виновните, давайте да строим АЕЦ, пък да го плаща който може.....Който неиска да стой в София да върви на село.... чист въздух.... вода.... природа..... в нашия балкан има само леворда и въздух..... тъкмо няма с какво и да се надебелее...... глааааад, глаааад, глаааад....Първия въпрос преди да се пише за глупости като въздух, вода и екология е какво да ядем..... с някакъв въздух, дори софийски се живеее, но без производство е позната само една дума глаааааад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Не зная къде живеете, но въздухът в София например е много мръсен. Като планинар ви казвам, че връщайки се от планина не ми се диша тук. Това че са затворили фабрики и заводи е много добре т.к. на нас ни трябва икономика с добавена стойност, а не бачкаторска, Кремиковци и т.н. Тогава и хората ще имат много повече пари. През зимата пък е ад не само в големите, но в малките градове. Хората нямат мотивация да сменят твърдото гориво т.к. това им е най-евтино, нямат и сметка да си слагат изолация т.к. никога не се изплаща. А на мен общината ми вдигна данъка на къщата защото имам пластмасова дограма и изолация от 10см... Това е безумие! Плащам защото цапам по-малко. За колите е същото ако за старите коли е по-висок данъка ще има подновяване. Проблемът е че новите се правят да се скапват все по-бързо и тук рискуваме чрез многото смени да генерираме повече ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
смъртността няма нищо общо с мръсния въздух, а със здравеопазването ама как и да е ... То като нямаш нормално здравеопазване както е и в Укрия в момента нормално хората да *** кат мухи, а кой е спомогнал за тва ви го остаам за домашно. И също въздуха невъзможно да е мръсен тъй като затворихме всичките си фабрики и заводи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
FNM
преди 7 години
Наистина има сериозен проблем с чистотата на въздуха, но ето линк, който дава представа за целия свят:http://maps.who.int/airpollution/От него е видно, че България далеч не е сред най-замърсените държави. Може да се види, че в района на Букурещ замърсяването е доста по-сериозно, както и в богатата Северна Италия.Резултатите от това изследване са меко странни при това положение. Много ми е интересно дали в нашите болници се прави разграничение на починалите от мръсен въздух или от тютюнопушене например (там твърдо сме на първите места)? Аз съм сигурен,че не се прави. Ако е така, тогава изводите в изследването вероятно се базират на интерпретация на неприцизни данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Хората се топлят на твърдо гориво защото нямат пари.Държавата не прави нищо за да стабилизира топлофикациите, да се съберат дълговете от некоректните ползватели да се ограничат кражбите и от клиенти и в самите топлофикации и да се усмирят или премахнат напълно излишните топлинни счетоводители по веригата.Газифицирането все още е твърде ограничено като региони. Отоплението на ток е скъпо, а на места мрежата не издържа на натовварването.Голяма част от хората нямат алтернатива.Иначе едва ли някой ще се занимава с отопление на твърдо гориво и съответните *** и опушване на цялата къща. То вече и в апартаментите някои хора се отопляват на твърдо гориво от нямай-накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Нормално е и нищо чудно няма в тази констатация. И не е проблема само в автомобилите и транспорта, не че не са виновни и 15-20годишните возила които се ползват масово. Проблемът е и в отоплението на твърдо гориво зимно време, зимата човек може да се задуши ако е нявън в някой от по-големите ни градове. Хората масово се топлят на твърдо гориво, защото са тарикати и искат да им е евтино, да си седят по тениска вкъщи, а навън хич не ги интересува какъв е смог. Защо в големите градове на запад е забранено отоплението на твърдо гориво, а у нас още не е? Нали ГЕРБ е европейска партия, а нещо тази ценност са я пропуснали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още