IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте

Сателитни данни показаха 3859 нови огнища, от които 2000 са в района на дъждовни гори

12:34 | 01.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че правителството въведе забрана за палене на огън с цел разчистване за земеделска земя, съобщава АФП. В първите 48 часа след въвеждането на забраната, данни от сателита на Националния институт за космически изследвания показаха 3859 нови огнища, от които 2000 са концентрирани в района на дъждовните гори.

За периода от януари до края на август 51,9 на сто от 88 816 пожара в Бразилия са именно в Амазонската джунгла. Според експерти броят на огнищата е драматично висок и се дължи най-вече на изсичането на горите от фермерите.

В момента е сухият сезон в бразилския амазонски регион. Според експерти обаче 2019-та е доста по-влажна спрямо предходни години, те подчертават, че огънят в джунглата не е възникнал по естествен път.

Анализатори твърдят, че забраната за палене на огън за разчистване на земеделска земя е доста позакъснял ход и е по-скоро политически, а не практически жест. Изсичането на горите се е засилило тази година, тъй като правомощията на агенциите, натоварени със задачата да следят за незаконния дърводобив бяха сериозно орязани от президента Жаир Болсонаро. 

Често наричан „Тръмп на тропиците“, Болсонаро постави под съмнение климатичните промени и обяви, че често фермерите имат нужда от повече земя, за да се изхранват. Обезлесяването е една от най-сериозните заплахи за дъждовните гори и е проблем, който съществува не само в Бразилия, но и в Боливия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвинея, Гаяна, Перу, Суринам и Венецуела.

Бразилия и САЩ споделят мнението, че международната общност не бива да има думата по начина за справяне с пожарите, опустошаващи Амазония, заяви министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араужо след среща с президента Доналд Тръмп в Белия дом вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че ние сме на една и съща вълна", каза министърът, според когото и двете страни отхвърлят "международната намеса във вътрешните работи на Бразилия", както се изрази той, от страна на чуждестранните правителства, разтревожени за бъдещето на амазонската гора.

По думите на Араужо пожарите "не са извинение да се пропагандират идеи за международен мениджмънт на Амазония", макар да добави, че страната му е отворена за сътрудничество с други страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Все пак той уточни, че на срещата Тръмп не е предложил някаква конкретна помощ. "Той (Тръмп) и президентът Болсонаро и двете правителства споделят гледната точка, според която всяка страна е суверенна на своята територия", подчерта Араужо. Той заяви, че значението на амазонската гора като уникален фактор за регулирането на климатичните промени е преувеличено, отбелязва агенцията.

"Съзнаваме важността на Амазония за света, но и други гори също са важни и други екосистеми", добави той, а накрая омаловажи мащаба на пожарите, които по думите му са намалели в сравнение с миналата година. "Ние успешно се борим с пожарите и вече потушихме повечето от тях", добави той.

Министърът подчерта пред журналистите, че срещата с президента на САЩ е продължила час и половина и свидетелства за "много специалните отношения" между двете страни при управлението на президента Болсонаро.
Бразилският дипломат бе придружен на срещата от сина на президента Болсонаро - конгресменът Едуардо Болсонаро, подготвян за бъдещ посланик на Бразилия във Вашингтон. По думите на Араужо администрацията на Тръмп вече е изразила одобрение за евентуалната му посланическа позиция.

Фактът, че Тръмп е посрещнал в Белия дом него и Болсанаро-младши в Белия дом, макар че не са държавни глави, "показва, че колко далеч сме напреднали в изграждането на много специални отношения със САЩ", заяви Араужо, цитиран от Асошиейтед прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още