IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилския финансов министър нападна САЩ заради новата програма на Фед

Вливането на ликвидност е протекционистичен ход и ще разпали нови валутни войни, предупреди Гидо Мантега

13:05 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гидо Мантега. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гидо Мантега. Снимка: Ройтерс

Бразилският министър на финансите Гидо Мантега предупреди, че „протекционистичният“ ход на Федералния резерв на САЩ за предприемане на ново вливане на ликвидност ще разпали отново валутните войни с възможни драстични последици за останалия свят, съобщи британският вестник Financial Times.

“Трябва да се разбере, че ще има последици“, каза Мантега. Третият кръг от програмата на Фед „ще донесе само незначителни ползи, тъй като там вече няма недостиг на ликвидност, а и ликвидността не влиза в производството“, добави той. По думите му вместо това действията на Фед водят до подценяване на долара и са насочени към увеличаване на американския износ.

Мантега, който бе министър на финансите и при предишния бразилски президент - Лула да Силва, посочи решението на японската централна банка да увеличи своята програма за вливане на ликвидност като доказателство за нарастващото напрежение в световен мащаб.

„Това е валутна война“, категоричен е той. Бразилският министър въведе термина „валутни войни“ преди две години, когато Фед предприе втория кръг от вливането на ликвидност, а излетите пари на пазара доведоха до изтощаващо обезценяване на много валути на развиващи се икономики, особено на бразилския реал.

Новата програма на Фед заедно с продължаващите покупки на дългосрочни ценни книжа (компенсирани чрез продажби от централната банка на кратскосрочни - бел. ред.), познати като „Операция Туист“, означава, че централната банка на САЩ ще излива на пазара всеки месец по 85 млрд. долара, което наподобява втория кръг на вливане на ликвидност, стартирал през 2010 г.

По думите на Мантега Бразилия „засега вижда само последиците от промяната в очакванията“ след представянето на новия кръг от вливането на ликвидност в САЩ, тъй като средствата все още не са постъпили на пазара. „Нежеланието за риск се понижи, а дивият дух нарасна“, отбеляза той.

По думите му политиката на вливане на ликвидност ще навреди на световната търговия - от развиващите се икономики до износители като Германия и Япония.

„Японските компании се оплакваха от силния валутен курс. Ако по-слабият долар доведе до ръст при търговската конкуренция, тогава те ще принудят Бразилия да предприеме мерки, за да спре поскъпването на реала“, обясни министърът. Той обаче не посочи какви биха могли да бъдат тези мерки.

От 2010 г. Бразилия използва разнообразни мерки, за да спре поскъпването на реала, някои от които напоследък бяха отменени. Днес реалът се разменя за около 2,03 за долар, което е обезценяване с около една трета спрямо достигнатия през юли 2011 г. връх от 1,52 реала за долар.

„Бих казал днес, че стойността на валутата е поносима, макар и все още надценена спрямо кошницата с валути на основните търговските партньори на Бразилия, но настоящите нива помагат на бразилските компании да бъдат по-конкурентоспособни“, посочи Мантега.

През последната година Бразилия понижи основния си лихвен процент с 500 базисни пункта, за да насърчи икономическото възстановяване, като според Мантега икономическият ръст трябва да достигне 2% през настоящата година и между 4% и 5% през следващата.

Той смята, че критиките за протекционизъм от страна на Бразилия са „мит“ и че противоречивото намаляване на квотите за автомобили, внасяни от Мексико, е пример за законна „търговска защитна мярка“. „САЩ, Европа и Великобритания действат много по-протекционистично от Бразилия“, убеден е бразилският министър на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още