IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската версия на Тръмп разочарова Давос

Вместо бляскава пледоария за Бразилия Жаир Болсонаро изказа поредица от празни фрази

10:52 | 23.01.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той е човекът, който заяви на своя политическа противничка, че не я е изнасилил, само защото не го заслужавала. Той заяви, че би предпочел синът му да е мъртъв, отколкото гей. Едва встъпил в длъжност, той разхлаби незабавно закона за оръжията – в неговата разкървавена от насилието родина. Точно така - става дума за Жаир Болсонаро, който в предизборната му кампания бе назован „Мини Тръмп". Той не би трябвало да е от хората, които биха били силно аплодирани на Световния икономически форум (WEF) в Давос със своите изисквания за спасяване или поне подобряване на света.

Но Болсонаро е президент на Бразилия от началото на годината, така че е човек, който със сигурност ще привлече вниманието, пише в свой анализ Die Welt. Бразилия е най-голямата икономика в Южна Америка и страната с шестото по големина население в света. В световната класация на най-големите икономики страната е на 9-о място с годишни икономически резултати от 1,9 трилиона долара - точно зад Италия и дори преди Канада, Южна Корея, Русия и Испания.

И така, голямата зала в Конгресния център в Давос беше претъпкана, когато Болсанаро пристигна в нея във вторник, за да осъществи голямото си представление. Само след 16 минути, само половината от времето, предвидено в програмата, речта му просто свърши. И всъщност в залата имаше малцина, които не бяха щастливи, че той е приключил с изложението си. Вероятно сред тях не е били дори самият Болсанаро.

В зимното си палто той попада директно в светлината на прожекторите на сцената, стиснал с две ръце рамките на очилата си, без да откъсва поглед от аутокюто. Това помогна Болсанаро да не се отклони от ръкописа, да не направи никакво риторично приплъзване. Но пък имаше недостатъка, че не показа нищо от чара на този човек.

Вместо това той изказа поредица от празни фрази, които можеха да са дори от ръководството на местно бизнес средище. Болсонаро обяви в стакато, че иска да отвори икономиката за чуждестранни инвеститори, ще приложи намаляване на данъците, като в същото време ще балансира държавния бюджет, ще намали правилата и бюрокрацията. Бразилия Бразилия

„Искам да инвестирате у нас и да ни посетите със семействата си и да се чувствате сигурни", прочете той. Бразилия била екологичен рай и това най-накрая трябва да бъде преживяно от целия свят. След само пет-шест минути той приключи речта си с пожелание за мир и свобода за всички: „Бог е над всичко останало".

Елитът в Давос бе видимо ужасен от представянето. В края на краищата, като първи говорител бразилският президент беше издигнал големи очаквания към себе си. Речта предизвика разочарование и на финансовите пазари. Още докогато Болсонаро говореше, реалът започна да губи стойност спрямо долара. Борсовият индекс Bovespa също се понижи. А трябва да се има предвид, че финансовите пазари честваха новия президент като реформатор. Както валутата, така и борсовият пазар нараснаха значително след встъпването му в длъжност.

Останалата част от анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Bull-bb
преди 5 години
Не бързайте със заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
сега е по добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Проблема е, че този популист е доста добър оратор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
Наистина, подзаглавието кърти мивки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
подзаглавието ви е подвеждащо, редактора пак спи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Valentin13
преди 5 години
колко жалко, че не умее като холивудски артист, или като Ал Гор, а защо не като Ленин и Путин да завладява масите и пресата с прочувствени слова ! гигантска борба се очертава в света очевидно - празнодумци срещу работници. този човек Тръмп дойде в политиката тъкмо навреме, да изчисти блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още