IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка сви лихвата до най-ниското ниво в историята си

Министърът на икономиката Пауло Гуедеш предупреди, че най-голямата икономика в Латинска Америка може да изпадне в депресия

14:01 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банкноти от 50 реала се произвеждат в Casa da Moeda do Brasil, националният монетен двор на Бразилия, в Рио де Жанейро, Бразилия. Снимка: Дадо Галдиери / Bloomberg<br />
	&nbsp;</p>

Банкноти от 50 реала се произвеждат в Casa da Moeda do Brasil, националният монетен двор на Бразилия, в Рио де Жанейро, Бразилия. Снимка: Дадо Галдиери / Bloomberg
 

Централната банка на Бразилия противодейства на икономическите последици от все по-широко разпространената пандемия на коронавируса в страната с ново рязко намаляване на лихвите. Паричните власти понижиха основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта до 2,25 процента. Това е най-ниското ниво в историята на страната, съобщи централната банка в столицата Бразилия в сряда вечерта.

Това е третото понижаване на ключовите ставки от март насам, след като причинената от коронавируса криза обхвана световната икономика. В началото на март основният лихвен процент все още беше 4,25 процента. Президентът на централната банка Роберто Кампош Нето обяви освен това и допълнителни мерки за облекчаване на паричната политика, тъй като остава неясно до каква степен пандемията ще натежи над икономиката.

Въпреки че прогнозата за инфлацията ще се окаже под планираната през тази и следващата година, политиците обсъждат колко по-ниски лихви може да си позволи страната, без те да доведат до нестабилност на финансовите пазари. Изводът им е, че „оставащото пространство за стимулиране на паричната политика е несигурно и вероятно ще е малко“.

Комитетът за парична политика на банката заяви, че по време на следващите си заседания „ще оцени въздействието на пандемията и върху набора от програми за кредити и трансфери", за да реши за възможните „остатъчни" корекции на паричните стимули.

Тъй като икономиката на Бразилия се развиваше слабо още преди здравната криза, централната банка сваля лихвените проценти от лятото на миналата година. Настоящото намаление на ключовите ставки е осмо поред от юли 2019 г. Бразилия удължи процеса на свиване на лихвите, тъй като поредица от данни показва исторически спад на промишлената продукция и търговията на дребно на фона на локалното силно огнище на коронавируса, което показва малко признаци на забавяне.

Решението за лихвите бе взето часове, след като министърът на икономиката Пауло Гуедес предупреди, че най-голямата икономика в Латинска Америка може да изпадне в депресия, ако не успее да промени курса след пандемията. Правителството прекара последните три месеца в борбата с опасността от вируса и сега трябва да се съсредоточи отново върху пропазарните реформи, за да стимулира инвестициите и фискалните сметки, каза той.

Данните показват, че БВП на Бразилия се е свил с 1,5% през първото тримесечие в сравнение с предходния тримесечен период. Това е  най-силната индикация, че най-голямата икономика в Латинска Америка навлиза в историческа рецесия. Коронавирусната епидемия доведе до криза на доверието, съкращения на работни места и срив на разходите на фирмите и потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още