IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БМР: Развиващите се пазари са уязвими от затягането на паричната политика

Вдигането на лихвите може да разклати корпоративните баланси на тези пазари, което да прелее в други сектори, посочи институцията

10:48 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БМР: Развиващите се пазари са уязвими от затягането на паричната политика

Развиващите се пазари са изложени на риск от затягането на "застрашителна примка", след като централните банки по света започват да обуздават разхлабените си парични политики и да повишават лихвените ставки, предупреди Банката за международни разплащания (БМР).

Институцията, известна като Централната банка на централните банки, бе една от малкото международни организации, които предвидиха глобалната финансова криза от 2008 г. Според експертите нефинансовите компании от нововъзникващите пазарни икономики са били окуражени да разширят разходите си, но не са предприели адекватно хеджиране, което ги прави податливи на евентуални резки валутни изменения.

"Тези фактори увеличиха несигурността пред тези компании, което предполага наличието на редица рискове в определени сектори и юрисдикции", посочват в доклад експертите в БМР Майкъл Чуй, Инго Фендер и Владислав Сушко.

"Ако тези рискове се материализират, разклащането на корпоративните баланси може бързо да прелее в други сектори, нанасяйки загуби на притежателите на активи, банките и други финансови институции по света", добавя те, цитирани от CNBC.

Това би могло да бъде източник на затягането на "застрашителна примка" в случай на промени в обменните курсове или шок при лихвените проценти, предупреждават тримата икономисти.

Опасенията идват след злополучния май 2013 г., когато протоколът от заседанието на Федералния резерв на САЩ предизвика страхове, че централната банка може да започне да намалява постепенно тогавашните си месечни покупки на активи в размер на 85 млрд. долара. Валутите на част от страните от развиващия свят се сринаха, след като инвеститорите започнаха да изтеглят своите вложения в очакване на по-високите лихвени ставки.

Това даде ясен сигнал за това, което може да се случи по света, ако доходността по американските държавни ценни книжа рязко се покачи. Въпреки това повечето експерти очакват плавно покачване на ставките и внимателни действия от страна на Федералния резерв.

По-рано БМР предупреди за негативните ефекти от ултра гъвкавата парична политика, твърдейки, че тя забавя икономиките. В последния си доклад институцията посочва, че притокът на капитали в развиващите се икономики е довел до икономически ползи, но освен това ги е направил по-уязвими на редица външни шокове.

Майкъл Чуй, Инго Фендер и Владислав Сушко констатират, че частните сектори в големите развиващи се пазари са пласирали дългови ценни книжа на стойност почти 375 млрд. долара в периода 2009-2012 г. По думите им равнището е повече от двойно спрямо предходния 4-годишен период преди кризата.

"Справянето с тези нива на дълг в условията на забавяне на растежа и свиване на маржовете на печалбите може да се окаже предизвикателство", се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още