IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БМР: Нарастващият дълг в долари на развиващи се пазари ги излага на шокове

Според банката компаниите в развиващите се пазари, включително държавните, са натрупали дългове за 3,2 трлн. долара

17:49 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Емитентите от развиващите се пазари са изложени на все по-голяма валутна волатилност, тъй като позволяват на заеми в долари да задминат техните буфери или резерви, заяви Банката за международни разплащания (БМР, Bank for International Settlements, BIS), цитирана от Bloomberg.

Компаниите в развиващите се пазари, включително държавните, са натрупали дългове за 3,2 трлн. долара, заяви базираната в Базел банка в годишен доклад, публикуван в неделя.

„В много случаи нарастващият дълг в чужда валута не съвпада с валутните активи и приходи“, сочи докладът на BIS, която представлява глобален форум на 60 централни банки. „Има голям риск възходите и спадовете на капиталовите потоци да доведат до големи промени в обменните курсове“.

Твърде голямата зависимост от международните инвеститори излага развиващите се икономики на бързи промени в настроенията и валутните пазари. Templeton Global Bond Fund, един от най-големите в света инвеститори на развиващите се пазари, ограничи сериозно участието си в Полша през първата половина на годината, като намали собствеността си във фонд на стойност 44 млрд. долара до 3,6% към края на юни от 7,4% към края на третото тримесечие на 2015 г. Банките, които кредитират развиващите се пазари освен това преоценят разпределените суми, когато обезценяването на местната валута създава по-големи дългове, твърди BIS.

В развиващите се икономики, които формират около 80% от растежа на глобалната търговия и производство от 2008 г. насам, съотношението на дълга в долари към износа е нараснал през периода до 49% в края на миналата година от 30%. Задълженията в долари също са нараснали спрямо общия размер на официални валутни резерви, казва BIS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още