IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес моделите ще са различни след отмяната на мерките срещу Covid-19

Копаниите ще трябва да се адаптират отново, тъй като навиците на пазаруване на потребителите вече са променени

17:17 | 26.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Maloletka / Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeniy Maloletka / Bloomberg

Когато икономиките започнат да възстановяват дейност отново след отмяната на мерките срещу коронавирусната пандемия, много бизнеси ще останат затворени, защото ще изпитват трудности да се приспособят към новата реалност.

Това е опасението на глобална група за въстановяване, която помага на бизнесите да се справят след подобни кризи като тази около коронавируса, пише BBC.

Собствениците на малки компании са по-уязвими и вероятно ще трябва отново да се превърнат в предприемачи, за да оцелеят.

“Рестартирането на компаниите е много по-трудно, отколкото затварянето им”, твърди Международният институт за възстановяване при бедствия (DRI).

“Когато икономиката отвори отново, тя няма да се върне изведнъж към това, което някога е била”, заяви ръководителят на неправителствената организация. “Нашите навици вероятно ще се променят заедно с обема на портфейлите ни”, добавя той.  

Мерките на правителствата срещу коронавирусната пандемия преместиха онлайн активности като пазаруването, гледането на филми, конферентни разговори, обучения и пр. Може да се окаже, че това не са краткосрочни тенденции и компаниите ще трябва да се адаптират отново, тъй като навиците на пазаруване на потребителите вече са променени.

Големите компании имат стабилни планове за действие в извънредни ситуации и силни програми за управление на риска, но по-малките дружества обикновено не предприемат подобни мерки.

“Тези бизнеси ще продължат да се борят и много от тях никога няма да отворят отново. Това, което видяхме след кризите в цялата общност в миналото, е, че всеки, който е собственик на малък бизнес, сега е предприемач отново и трябва да подходи към проблема от тази перспектива", обясняват от DRI.

Според експерти много компании трябва да планират мерки като намалено работно време и предоставянето на възможност на служители да работят на повече смени.

Търговците на дребно трябва да се подготвят за повече дистанция между клиентите си, индивидуално опаковане на храна, както и да избягват предлагането на мостри на продукти. Те може би ще имат необходимост от конктретни политики, за да гарантират сигурност на клиентите и служителите си, включително стриктно допълнително почистване на обектите, предоставянето на предпазни облекла и маски за работещите в тях, редовно измерване на температурата им.

"Някои неща могат да се променят завинаги. Конференциите и големите събития вероятно ще бъдат отменени или рядко посещавани за дълго време. Това може да е двигателят за споделените работни пространства", смятат още от DRI.

Ако училищата останат затворени или преминат към редовни дни на обучение от вкъщи, работодателите също ще трябва да са по-разбиращи и гъвкави към работещите родители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 3 години
С ДВЕ ДУМИ - 5G мрежата в действие с ОНЛАЙН пазарене, и СИГМЕНТИРАНЕ на хората по техните възможности свързани с ОТДЕЛЯНЕТО им в специални селища на ПРОСПЕРИРАЩИ хора с възможности. ПЛЕБСА НЕПРОИЗВЕЖДАЩ БВП ЩЕ БЪДЕ ОТДЕЛЕН В ГЕТА.Всеки в обществото ще заема позицията съответстваща на неговите възможности.Това е новият световен ред в действие. Проблема в случващото се е ДАЛИ ТАЗИ СИСТЕМА ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА НА КОМУНИКАЦИЯТА ЗАЛОЖЕНИ В 5G МРЕЖАТА или пък със СПЪТНИКОВАТА СИСТЕМА КОЯТО САЩ ИЗГРАЖДАТ С БЪРЗ ТЕМП. Възможно е и двете да се допълват като едната ще е в областта на УСЛУГИТЕ , а нтората в областта на СИГУРНОСТТА и ПЪЛНИЯТ КОНТРОЛ.В тази битка е заложена и НОВАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА превръщаща ни в БРОЙЛЕРИ и по точно в РОБОТИ, каквито в момента са се превърнали КИТАЙЦИТЕ. ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ ТАЗИ СИСТЕМА Е РАСОВА, ЗАЩОТО В НЕЯ ХОРАТА СА РАЗДЕЛЕНИ НА ДВА ВИДА - можещи и формиращи висок БВП които живеят в "специални" високотехнологични градове и плебса който ще е доведен до вегетиране присъщо на уличните скотове. ЕСТЕСТВЕНО НА ВЪРХА НА ТАЗИ ДВУСТЕПЕННА ПИРАМИДА ЩЕ СА "ТЕ" БОГОИЗБРАНИТЕ НАЛОЖИЛИ МОДЕЛА С ТЪРТЕИТЕ СТРАЖИ, КОИТО ЩЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД ВСИЧКО СЛУЧВАЩО СЕ. Звучи невероятно , но нещата са движат в тази посока. В момента целият свят е в изкуствена кома , и когато бъде изведен от нея ще се окаже, че огромната част от нас са попаднали в едно друго измерение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още