IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Канада през април е останала стабилна на равнище 5,8%

Ситуацията на трудовия пазар се е влошила в сектора на недвижимите имоти, но се подобрява при услугите

22:12 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Канада през април е останала непроменена на равнище 5,8% от активното население, сочат данни на Статистическия институт, цитирани от Франс прес.

Канадската икономика е загубила 1100 работни места през април, докато близо 12 хил. души са започнали работа.

Този спад е изненадал икономистите, които предвиждаха в средносрочната си прогноза създаването на 20 хил. работни места през април. 

Въпреки това икономиката е създала над 28 хил. работни места на пълно работно време през април, докато 30 хил. работни места на непълно работно време са били закрити. 

За една година канадската икономика е открила 278 хил. работни места (+1,5%), а броят на работните часове се е увеличил с 1,9%, се казва в комюнике на Канадския статистически институт.

Всички нови работни места през април идват от частния сектор, държавният сектор е съкратил позиции, броят на самонаетите също е намалял.

Ситуацията на трудовия пазар се е влошила в сектора на недвижимите имоти със спада в строителството и се е подобрила в сектора на услугите.

В основната активна възрастова група (от 25 до 54 години) заетостта се е увеличила при жените, но е намаляла при мъжете. Нивото на безработицата е спаднало до 4,6% при жените, докато при мъжете се е увеличило до 5,3%.

Заетостта е намаляла сред младежите между 15 и 24 години "изцяло заради по-малкия брой позиции на непълен работен ден", уточни Статистическият институт.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още