IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са под натиск да спрат инвестициите в изкопаеми горива

Банките могат да играят важна роля при изпълнението на целите от Парижкото споразумение, смятат от IIGCC

12:42 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори, управляващи активи за над 11 трилиона долара, призоваха водещите банки в света да спрат финансирането на проекти за изкопаеми горива и да поемат своя дял от целите по Парижкото споразумение, пише Bloomberg.

Призивът е отправен от 35 компании, които са част от Групата на институционалните инвеститори по климатичните промени (IIGCC). Те настояват 27-те най-големи банки в световен мащаб, сред които JPMorgan Chase, HSBC и UBS, да разширяват портфолиото си със зелени проекти и да се откажат от финансиране на проекти, които не са в съзвучие с Парижкото споразумение.

"Има спешна нужда банките да предприемат и ускорят мерки за подкрепа на целите на Парижкото споразумение", коментира Стефани Файфер, изпълнителен директор на IIGCC. Според организацията банките могат да играят критична роля при ограничаването на глобалното затопляне.

Растящ брой активисти и инвеститори вече призовават индустрията да се възползва от възможността от широк кръг от източници, с които да финансират трансформацията към въглеродно неутрална икономика, допълва още Bloomberg.

Много от водещите банки сами анонсираха планове за въглеродна през следващите години. Според критици обаче в тези планове липсват заявките за спиране на финансирането на изкопаеми горива, както и междинни цели за изпълненето на заявките.

Призивите от страна на IIGCC са още да не се залага твърде много на недоказани технологии и "отрицателните" емисии, тоест за улавяне на въглероден диоксид от околната среда.

Според оценките на организацията банките не обръщат внимание върху ефектите върху околната среда, когато взимат финансови решения и "прекалено много средства" се инвестират в въглеродно интензивни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още