IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката за международни разплащания: Задава се нов кредитен балон

Основната причина са ултраниските лихвени проценти, посочи базираният в Базел регулатор

16:49 | 09.07.14 г. 4
Банката за международни разплащания: Задава се нов кредитен балон

Финансовите пазари се държат безотговорно и на хоризонта може би се задава нов кредитен балон, предупреди в последния си годишен доклад Банката за международни разплащания (БМР). Базираният в Базел регулатор споделя мнението, че световните дългови пазари са приближили рискована територия и се отправят към спад, пише WBP Online.

Институцията акцентира на нездравословното натрупване на нови корпоративни и държавни дългове от страна на мениджърите на активи, а не от банките. Освен това БМР посочи, че пазарите на акции и недвижими имоти са "твърде горещи", като основната причина са ултраниските лихвени проценти.

"Трудно е да се избегне чувството на озадачаващо разминаване между подемната сила на пазарите и основните икономически тенденции в световен мащаб", се посочва в доклада.

БМР призна, че глобалната икономика е показала обнадеждаващи признаци през последните години. Според експертите обаче светът все още не се е отърсил напълно от кризата от 2008 г.

"Въпреки агресивното и широко търсене на доходност, променливостта и кредитни спредове, потъващи към исторически дъна, инвестициите продължават да бъдат слаби", подчертава организацията.

БМР също така счита, че досегашната парична политика е била относително неефективна в насърчаването на баланса за възстановяване от рецесията.

"Централните банки в големите развити икономики продължават да са изправени пред необичайно бавно възстановяване въпреки продължителното извънредно смекчаване на паричната политика", изтъкна БМР в доклада си.

Въпреки това някои икономисти, включително Пол Кругман, не вярват, че темповете на развитие са твърде ниски.

"Няма абсолютно никакъв макроикономически аргумент, че лихвените проценти са изключително ниски в сравнение с фундаментите. Нямаме причини да вярваме, че активи като цяло са надценени", посочи икономистът в свой анализ за The New York Times.

БМР призова властимащите да се справят със структурните недостатъци и погрешното разпределение на ресурсите, замаскирани за момента от силни финансови стимули.

"Единственият източник на траен просперитет е по-силната страна на предлагането. Тя е от съществено значение за отдалечаването от дълга като основен двигател на растежа", добавят от банката.

Що се касае до банковия сектор, БМР отбеляза, че е постигнат напредък в подобряването на фундаментите. Въпреки това обаче пълното "оздравяване" все още не е приключило.

"Високата задлъжнялост е основен източник на уязвимост за банките. Кредиторите, които не са успели да се приспособят след кризата, отчитат слабости в балансите си от задлъжнелите кредитополучатели и разширяване на непогасените задължения", коментира организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 9 години
щом BIS "прогнозира" ........шансът да стане е поне 99 % ;)сичката парА минава пред тях , съотв. знаят количеството на "хаотичните" пари -които ще се насочат обратно към кредитополучателите.........то не че ние не ги знаем , но като го кажат от BIS - звучи още по-достоверно ;)-----------знае ли някой , вкараха ли последната инжекция от 400 млрд евро в системата ??до миналата год бяха 940 млд евро за кръвопреливане на търг. банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Тея са популисти! Виж по борсите всичко е супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Абе ....Важна е МакроРамката !! :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Не вервам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още