IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан пуска Южния газов коридор до Европа

Газовите ресурси на Азербайджан са достатъчни "за поне 100 години", заяви президентът Илхам Алиев

18:28 | 28.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азербайджан официално ще открие утре, 29 май, Южния газов коридор (ЮГК), който трябва да транспортира азербайджански газ до Европа. Това съобщи днес президентът Илхам Алиев на официален прием в Баку, посветен на 100-годишнината от създаването на Демократична република Азербайджан, предаде ТАСС.

В момента се върши много работа по Южния газов коридор и утре ще се проведе официалното му откриване. Това за нас е голяма историческа победа, заяви Алиев. Той подчерта, че газовите ресурси на Азербайджан са достатъчни "за поне 100 години" за страната и държави, които си сътрудничат с нея в тази сфера.

ЮГК, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра.

Планира се в първоначалния етап по ЮГК да се транспортират 16 млрд. куб. метра газ - 6 млрд. куб м за Турция и 10 млрд. куб м за Европа. В перспектива капацитетът може да нарасне до 31 млрд. куб метра.

Откриването на ТАНАП, от грузинско-турската граница до Западна Турция, е планирано за 12 юни, като церемонията ще се проведе на турска територия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Как нямахме газ, сега ще се чудим от кого да купуваме!!!Време е цената да почне да пада!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още