IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпаниите ще загубят 84 млрд. долара тази година

Това е почти три пъти повече в сравнение със световната финансова криза, сочат данни на ИАТА

20:00 | 09.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Загубите на авиокомпаниите растат до безпрецедентни нива, които се очаква да са над два пъти по-високи, отколкото след световната финансова криза през 2008 г., съобщава Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), цитирана от Bloomberg.

Асоциацията прогнозира, че авиокомпаниите ще загубят общо рекордните 84 млрд. долара тази година и близо 16 млрд. долара догодина. За сравнение през последната рецесия загубите достигнаха 31 млрд. долара.

Мрачната прогноза беше направена в момент, когато авиокомпаниите опитват постепенно да възобновят операции след заземяването на флотилията им в разгара на коронавирусната пандемия. Дългът в индустрията скочи с около 120 млрд. долара - ниво, което много авиокомпании няма да могат да издържат без намесата на правителствата, отбелязва ИАТА. Алтернативата на растящата държавна собственост ще бъдат масови фалити, допълва организацията.

„Загубите тази година ще бъдат най-големите в историята на авиацията“, заяви главният изпълнителен директор на ИАТА Александър де Жуниак пред репортери. „Размерите на тази криза не могат да бъдат сравнени с нищо друго“, допълва той.

Загубите ще възлязат на между 15% и 30% от приходите тази година в зависимост от региона, като връщане към рентабилност се очаква най-рано през 2022 г.

Авиокомпаниите ще приключат годината с общ дълг от около 550 млрд. долара. Това означава, че заемите в сектора догодина ще бъдат с 16 пъти по-високи от печалбите преди лихви, данъци и амортизации спрямо 4,6 пъти през 2019 г.

Макар някои авиопревозвачи да успеят да се справят сами с набирането на свеж капитал, свитите счетоводни баланси вероятно ще накарат много държави да придобият дялове, счита ИАТА.

Глобалната свързаност също ще бъде намалена, като броят на връзките до градовете ще се свие с около 25% до края на годината дори след възобновяването на операциите, счита асоциацията. Доходността вероятно ще е надолу с около 20%, тъй като авиокомпаниите понижават цените, за да привличат пътници.

Междувременно авиокомпанията Emirates, която е най-големият авиопревозвач на дълги разстояния в света, съобщи, че е започнала процес по съкращаване на хиляди служители, за да може да запази ликвидни средства по време на възстановяването на индустрията от коронавирусната пандемия, съобщиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Повечето съкратени ще бъдат служители от кабинния екипаж, уточняват източниците, пожелали да останат анонимни заради чувствителността на въпроса. Малка част от 3300-те инженери в компанията също ще загубят работата си, както и пилоти, които летят предимно на суперджъмбо самолетите Airbus A380.

Губещите работата си служители са получили молби за среща в понеделник. Повечето заседателни зали в централата на авиокомпанията в Дубай са резервирани, съобщават източниците.

“Всеки бизнес трябва да преосмисли процесите и ресурсите си, за да отговори на оперативните изисквания през идните месеци“, се казва в писмото за прекратяване на договорите на Emirates, видяно от Bloomberg. “Ще получавате основната си заплата по договор и фиксирани добавки според степента и позицията ви до последния ви ден на служба“ на 13 септември, се допълва в текста.

Flydubai, която има близко партньорство с Emirates и също е държавна собственост, не предвижда съкращения на служители, но предлага на част от оперативните си служители неплатен отпуск, съобщи авиокомпанията в комюнике.
Дубайското правителство съобщи, че ще подкрепи финансово Emirates, която временно намали заплати и приземи повечето си пътнически самолети, за да смекчи последиците от пандемията.

Президентът на Emirates Тим Кларк заяви миналата седмица, че двуетажният А380, който може да превозва над 500 пътници, ще се завърне в небето едва след създаването на ваксина срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още