IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco започва подготовка за листване в Азия?

Саудитската петролна компания е в преговори с банките от Wall Street за изготвяне на сценарии за второ котиране

09:21 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Arabian Oil Co., известна като Saudi Aramco, започва подготовка за листавне отвъд граница с фокус върху азиатските борси, само месеци след като петролният гигант превърна рекордното си първично публично предлагане (IPO) в изцяло вътрешно събитие и остави настрана глобалните банки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от източници, запознати с въпроса. 

Най-голямата публично търгувана компания в света е в преговори с банките на Wall Street за изготвяне на сценарии за второ котиране в чужбина, споделят източниците, пожелали анонимност. Aramco иска предварително да бъде подготвена за подобен развой, ако фактическият владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, даде разрешение, посочват запознатите.

Компанията не е определила срок за потенциалната сделка. Понастоящем се смята, че в чужбина листването няма вероятност да се осъществи, предвид пазарните условия и слабите перспективи за цените на стоките, според източниците.

Aramco обмисля вторично листване дори след като предлагането ѝ през декември не успя да покрие големите амбиции на принц Салман. Компанията продаде по-малко от 2% от капитала си и избра листване на местната борса.

Азиатски борси

Акциите на Aramco поевтиняха с около 5% тази година, след като пазарната оценка на компанията за кратко докосна 2 трлн. долара през декември. Петролът, който носи основната част от нейните приходи, започна годината по не особено добър начин и цените могат да се сблъскат с допълнителен натиск, докато епидемията от коронавирус продължава да се разпространява.

Понастоящем производителят на петрол се фокусира върху азиатските борси като потенциални места за листване, въпреки че не са взети окончателни решения, посочват източниците. Някои банки, които са работили върху IPO-то на Aramco през миналата година, участват в дискусиите.

Съгласно условията на споразумение за задържане, очертано в проспекта за IPO, правителството на Саудитска Арабия не може да продаде повече акции в Aramco до 12 месеца след приключване на първоначалната сделка, освен ако една трета от глобалните координатори на първичното предлагане не са съгласни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още