IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco прави всичко възможно, за да осъществи своето IPO в рамките на тази година

Саудитската компания се фокусира върху предстоящата годишна конференция „Давос в пустинята“, на която ще се опита да привлече сериозни инвеститори

16:58 | 22.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската държавна петролна компания Aramco настоява да осъществи своето първоначално публично предлагане (IPO) през тази година и обмисля да направи официално обявяване в рамките на предстоящите няколко седмици, съобщава Bloomberg, позовавайки се на лица, запознати с темата. 

Излизането на борсата, което първоначално беше насрочено за 20 октомври, се забави, след като Aramco получи смесени отзиви от международните инвеститори. Дружеството планира да продължи с плановете си за листване, като разчита повече на инвеститори от Саудитска Арабия и от други страни в Близкия изток, разкриват още източниците.

Някои местни фондове са били поканени на среща в седалището на Aramco в Дахран в сряда, за да обсъдят IPO-то, като съществува вероятност да бъдат изисквани ангажименти скоро след това, добавят запознатите лица. Въпреки че на Aramco може да се наложи да намали очакванията си за оценка под първоначалната цел от 2 трилиона долара, местните институции се считат за по-малко чувствителни към ценообразуването, казват още източниците.

Aramco не е изготвил окончателен план и графикът за листването все още може да бъде променен. Процесът на подготовка за излизане на борсата на Aramco е изпълнен с препятствия още от самото начало, след като през 2016 г. Саудитска Арабия обяви идеята за IPO.

Плановете бяха съживени в началото на тази година, преди да се сблъскат с нови проблеми при атаката с дронове срещу съоръжения на компанията през миналия месец.

Дали Aramco все пак ще успее да осъществи своето IPO тази година, ще зависи от това дали може да събуди достатъчно интерес у саудитските инвеститори и от регионалните фондове.

На 29 октомври дружеството ще проведе в Рияд годишната си конференция за бъдещи инвестиционни инициативи, известна като "Давос в пустинята", която е предназначена да привлече някои от най-добрите трейдъри на Wall Street, както и представители на големи институционални инвеститори по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още