IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco отлага планираното IPO – ще изчака отчета за третото тримесечие

Най-голямата петролна компания в света ще търси начин да засили доверието в инвеститорите, като демонстрира стабилност въпреки атаката с дронове

11:27 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитското държавно петролно дружество Aramco отлага старта на своето първоначално публично предлагане (IPO) с надеждата, че очакванията за резултатите от третото тримесечие ще засилят доверието на инвеститорите към най-голямата в света петролна компания, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от двама източници, запознати с въпроса.

Държавната компания, която произвежда около 10% от петрола в света, планира да осъществи продажба на свои акции на борсата в Рияд още през ноември. Първичното публично предлагане на компанията е в основата на плановете на престолонаследника за обновяване на саудитската икономика и ще допринесе с милиарди за суверенния фонд на кралството. 

Въпреки това, след атаката с дронове на 14 септември, Aramco временно преустанови половината от своята продукция и сега най-големият световен износител на петрол иска да вдъхне увереност у инвеститорите, като първо представи резултати, обхващащи периода на спад.

„Те искат да направят всичко възможно, за да постигнат целта относно оценката. Солидните резултати след нападението ще ги поставят в по-силна позиция “, посочва един от източниците.

Вторият източник потвърждава, че IPO-то е отложено и понастоящем няма определена нова дата за неговото стартиране. Нито един източник не знае кога може да се очаква да излязат резултатите за третото тримесечие.

В изявление пред Ройтерс в петък, от Aramco посочиха: „Компанията продължава да се ангажира с акционерите за дейности по готовността за IPO. Компанията е готова и времето ще зависи от пазарните условия и ще бъде в момент, избран от акционерите“.

Новината е предшествана от друга статия на Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с IPO-то, в която се съобщава, че предлагането едва ли ще се случи тази година в светлината на скорошните атаки.

Според Financial Times листването на борсата ще се забави със „седмици“.

Голямата цел на Saudi Aramco е да бъде оценена на поне 2 трлн. долара, което е два пъти повече от пазарната капитализация на американската технологична компания Apple Inc.

Плановете за първично публично предлагане на концерна бяха обявени още в началото на 2016 година. Процедурата бе отлагана няколко пъти, а през август 2018 г. подготовката бе изцяло замразена заради покупката на близо 70 процента от акциите на нефтохимическата корпорация Saudi Basic Industries.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още